Самоосигуряващите се ще избират между два пакета

  • 26 януари 2015 19:16

  • 4551
  • 3
Самоосигуряващите се ще избират между два пакета
©

Самоосигуряващите се лица имат срок до 31 януари да изберат къде ще се осигуряват. Те ще могат да избират между два пакета - само във фонд „Пенсии” или да се осигуряват и за фонд „Общо заболяване и майчинство”, с което да получават болнични или обезщетение за раждане и отглеждане на малко дете.

Говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров обясни, че „евтиният” пакет е само фонд „Пенсии”, но самоосигуряващите се може да изберат и фонд „Общо заболяване и майчинство. Има един задължителен компонент в българската осигурителна система за самоосигуряващите се лица и това е за фонд „Пенсии” и един факултативен, изборен елемент, който самоосигуряващият се може сам да реши дали да плаща допълнителна осигурителна вноска или не покриващ рисковете „общо заболяване” и „майчинство”, посочи Бъчваров, цитиран от Дарик.

Ако самоосигуряващият се избере фонд „Общо заболяване и майчинство” то ще му струва 3% и половина повече на месечна база върху осигурителния доход.

„Срещу тези 3,5% допълнително и при изпълнение на останалото осигурително законодателство самоосигуряващия се да получи правото да получи право на обезщетение за т. нар. болнични и респективно право да получава обезщетение за раждане и отглеждане на дете. Това е механизмът, чрез който самоосигуряващите се заплащат по-евтино в единия случай, и респективно по-скъпо, но получават една допълнителна осигурителна защита за два нови, непокрити до тогава, осигурителни риска”, обясни Бъчваров.

Крайният срок за избор на самоосигуряващите се е 31 януари, а чрез формуляр, те ще могат да избират между по-евтиния и по-скъпия пакет. „Този формуляр е един и същ, както за прекъсване и възобновяване на дейността, така и до края на януари месец дали ссамоосигуряващият се ще плаща по-евтиния, но покриващ по-малко социални рискове, пакет, но даващ правото за обезщетение при болнични и майчинство”, заяви Бъчваров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4551 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ee

2015.01.31 | 11:09

3
Нищо ново,то от 3 години е така,голям и малък процент на осигуряване.

2015.01.31 | 11:09

2
Лекичко така нежно може ли да ма хванете за ПАКЕТА
viktoria vladimirova

2015.01.27 | 18:58

1
za kakvo da plashtame osigorovki na taq izmamna darjava kato postoqnno ni iskat pari pri pregled i dori ne ti obrashtat vnimanie tiq koronpirani lekari koito sa stanali biznesmeni po dobre e da si plashtame na chastnici no da znaem che sa ni izlekuvali

Добави коментар

Водещи новини