Обявиха бедствено положение в село Раково заради свлачище

  • 26 януари 2015 16:46

  • 1298
  • 1
Обявиха бедствено положение в село Раково заради свлачище
©

Бедствено положение е обявено за част от територията на сливенското село Раково заради свлачище, съобщи Дарик. Комисия от общината е обходила застрашения район, който е в източния край на селото по десния бряг на река Луда Камчия. Свлачището там е на площ около 1 000 кв. м. Долният край на свлачището излиза в коритото на реката, като в левия борд е оформен праг.

Над прага се е образувало завиряване и част от водата тече зад изградената корекция по границата на пътя. Коритото на реката в този участък е силно стеснен, а скоростта под него рязко нараства и подкопава подпорната стена на левия бряг. В коритото на реката е свлечено голямо количество скална и земна маса, образувало се е забентване и габаритът на коритото е силно намален.

В непосредствена близост до десния борд на свлачището преминава основният и единствен захранващ водопровод. Видимо се наблюдават прясно образувани пукнатини зад стената от изградената корекция на реката и асфалтовото покритие на единствения път Раково-Нейково.

Предприето е незабавно сигнализиране и обезопасяване на пътя в зоната на свлачището. Възстановяване и поддържане проводимостта на речното корито при непрекъснато наблюдение на свлачищния процес, както и своевременно възлагане на проекто-проучвателни работи и изграждане на геодезическа мрежа са седващите задължителни мерки.

Въведени са временни ограничения със забрана на влизане, пребиваване и движение на МПС, хора и животни в зоната на бедствието.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.26 | 18:12

1
SMURT ZA BOIKO

Добави коментар

Водещи новини