200 хиляди деца оставени у нас от родители гурбетчии

  • 26 януари 2015 11:30

  • 1313
  • 1
200 хиляди деца оставени у нас от родители гурбетчии
©

Около 200 хиляди деца са оставени без пряк надзор у нас. Техните родители са заминали на работа в чужбина, а децата се отглеждат или от баби, дядовци, по-близки роднини, или са оставени съвсем без надзор.

За тези деца се сещаме в ситуации, когато се случи нещо, а те са изключително голяма група в нашето общество, казва Румен Минковски от фондация "Партньори-България", цитиран от БНР.

Цел на проучване на фондацията е да се предложат мерки както към държавните органи, така и към общините и към неправителствените организации с оглед наистина по този проблем не само да се говори, но и да започне нещо да се прави.

Според Минковски първо трябва да бъде да започнем да говорим и да се съгласим, че такива деца има. След това трябва да започне да се мисли за обща национална политика в тази посока, където да бъдат ангажирани всички заинтересовани страни с оглед на решаването на проблема.

Следващата мярка, която предлага Румен Минковски, е създаване на програма за обучение на професионалисти, които да разпознават сигналите на тези деца.

"Ще създадем наръчник, където участват всички държави, с най-добри практики и подходи и ще ги предложим на всички специалисти в края на юни.
Друга мярка, която се търси е, обучение на хората, при които те са оставени. "Има много драматични случаи, в които и бабите, и дядовците, и чичовците не знаят как да реагират по отношение на проблем или някаква криза на детето, казва Минковски.

Според него вероятно ще са необходими някакви юридически промени в законодателството по отношение на тези деца, например в Семейния кодекс.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дедо Йоцо - гледа

2015.01.26 | 20:11

1
Кой принуждава хората да ходят и да се скитат немили - недраги по чужбина ?! .... Дали това са големите крадци от бившето политбюро на ЦК на БКП , сега наричани олигарси ... май , може би , като че ли са ТЕ ... същите юнаци

Добави коментар

Водещи новини