Кои са изобретателите на 2014 г.

  • 26 януари 2015 10:48

  • 1259
  • 0
Кои са изобретателите на 2014 г.
© Патентно ведомство

За трета година Патентното ведомство и Съюзът на изобретателите връчиха наградите за "Изобретател на годината". През 2014 г. в надпреварата участваха притежателите на 66 патента, издадени през 2013 г., разделени в три категории – химия и биотехнологии, електротехника и електроника, машиностроене и строителство.

По три патента от всяка категория бяха номинирани като най-значими, а отличията под формата на грамоти и статуетка "Изобретател", създадена от скулптора Велислав Минеков, получиха изобретения, свързани със здравето на човека и природата и със сигурността и индустрията, съобщават от министерството на икономиката, пише в. "Капитал".

В категория "Химия и биотехнологии" жури от учени от БАН, техническите университети, Съюза на изобретателите и Патентното ведомство определи за победители Владко Панайотов и Маринела Панайотова. Те са отличени за три техни изобретения, които превръщат вредните емисии в нетоксични продукти, пестят енергия и намаляват разходи – Методи за очистване на отработили газове от вредни емисии и Метод и устройство за третиране на металургични и флотационни отпадъци и бедни руди на цветни метали.

Наградата в категория "Електротехника и електроника" получиха Чавдар Руменин и Сия Лозанова за 10 патента за сензори на Хол. Техните изобретения, които са пробив в микроелектрониката, могат да бъдат приложени навсякъде, където има магнитно поле – от нарушенията в структурата на хемоглобина в резултат на ебола и HIV вирус, през системите за сигурност в къщата и автомобила, интелигентната пералня, климатик и печка, роботите за антитероризъм.

Също с три изобретения Лъчезар Стоев и Стоян Христов са победителите в категория "Машиностроене и строителство". Техните разработки за Метод и машина за шлифоване на стъпални валове, Метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини, Люнет за надлъжно шлифоване позволяват постигането на висока точност и еднородна грапавост на повърхнините при надлъжно шлифоване на ротационни детайли.

За "Иновативна фирма на годината" журито определи КЕИТ ООД. Управляваната от Живко Желев компания беше отличена за получените през 2013 г. патенти за Метод за защита и проверка на оригиналността на продукти и за Шифрирана маркировка и метод за защита, проверка и удостоверяване на оригиналността на продукти.

На церемонията сертификати и статуетка "Икар" получиха и учените проф. д-р Драгомир Вълчев, който работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса, и проф. д-р инж. Георги Тодоров, чиято дейност е в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Двамата са вписани в създадената преди 33 години Златна книга на българските откриватели и изобретатели, в която се вписват постиженията на българските откриватели във всички области на техническите и естествените науки и в която в момента са включени авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1259 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини