''Клавирното дуо на младата генерация'' Аглика Генова и Любен Димитров пристига в София

  • 26 януари 2015 09:59

  • 1273
  • 0
''Клавирното дуо на младата генерация'' Аглика Генова и Любен Димитров пристига в София
©

Световно известните български пианисти - Аглика Генова и Любен Димитров, които бяха окачествени от Клаудио Абадо като "Клавирното дуо на младата генерация", пристигат в София за два съвместни проекта със Симфоничния Оркестър на Българското Национално Радио под диригентството на Йордан Камджалов.

На 20.02.2015 те ще изпълнят в Зала България зашеметяващия концерт за две пиана, ударни инструменти и оркестър на Бела Барток, а само броени часове по-късно влизат за пръв път от 15 години насам в 1.Студио на Радиото за звукозаписна сесия с Оркестъра за планирания компактдиск на лейбъла БНР.

Специално за тази сесия на Аглика и Любен клавирният гигант "Ямаха" внася от Германия чисто нов концертен роял от най-актуалната серия CFX на стойност над 120000 евро, който да партнира на съществуващия в студиото втори инструмент най-пълноценно и съобразно с артистичните изисквания на Генова и Димитров. По информация от централата на "Ямаха", до този CFX инструмент все още не се е докосвал нито един пианист и специално обучен акордьор-техник на компанията ще се занимава с поддръжката му. С това "Ямаха" следва примера на немската клавирна фирма "Зайлер", която превози роял до Солт Лейк Сити, за да прозвучи той под пръстите на двамата българските пианисти при откриването на Зимните Олимпийски Игри.

Броени дни преди пристигането им в България, най-новия компактдиск на Аглика Генова и Любен Димитров беше пуснат в световна продажба от германския лейбъл "CPO Classics". Плочата на двамата пианисти съдържа изключително рядко срещана в световната дискография програма от оригинални творби на Ференц Лист за две пиана и е вече 14-я диск на дуото за водещата звукозаписна компания:

Само няколко седмици преди това " Магьосниците на пианото", както ги нарече водещият американски ежедневник "Маями Хералд", вдигнаха на крака концертните зали в САЩ и Карибския регион с концертните си изпълнения на 1 и 2 рояла. HD видеозаписа на живо от концерта им на Фестивал Маями в разпродадената месеци по-рано зала "Газман хол" достигна рекорден брой посетители в световните интернет мрежи.

Последвайте канала на

1273 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини