Клавиатурата на бъдещето ще се самопочиства и самозарежда

  • 26 януари 2015 08:11

  • 1536
  • 0
Клавиатурата на бъдещето ще се самопочиства и самозарежда
©

Като заговорихме за суперкомпютри, не можем да не споменем и клавиатурата на бъдещето заедно с концепциите за нея. Учени от различни университети в САЩ и Китай са измислили клавиатурата на бъдещето – умна и много по-мощна и функционална – тя не само може да повиши сигурността, но да бъде с напълно автономно захранване, информира в. "Монитор", позовавайки се на IDG.

Клавиатурите не изискват особено много енергия, за да трансформират сигналите от копчетата в електрически импулси към компютъра. Учените са решили да използват енергията, която се крие в човешкото тяло, за да захранват клавиатура на бъдещето.

Когато пръстите докоснат копчетата, се създава електрически заряд чрез електростатична индукция (заради разликата в потенциалите между повърхността на копчетата и кожата). Според учените този метод не само генерира достатъчно енергия, за да работи клавиатурата, но може да захранва и други устройства – мишка или тракпад.

Тъй като клавиатурата може да разпознава електростатичните заряди на натиснатите клавиши, в самото устройство може да се заложи парола – ако не се набере правилната последователност от копчета, клавиатурата се блокира и изпраща сигнал към произволно свързано устройство, че някой нерегламентирано се опитва да ползва компютъра.

И не на последно място идват материалите, които са използвани за покритие на клавишите – които са хидрофобни. Това на практика означава, че клавиатурата няма да се цапа и ще бъде водоустойчива.

Засега устройството е наречено IKB (интелигентна клавиатура) и не е ясно дали има работещ прототип.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1536 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини