Всеки пети иска кредит за второ жилище

  • 12 октомври 2011 08:04

  • 1426
  • 0
Всеки пети иска кредит за второ жилище
© Булфото

Падащите цени на жилищата у нас все повече активизират търсенето. Покупка на нов дом е целта на 72% от кандидатите за кредити, показва анкета на УниКредит Булбанк, пише в. "Сега".

Интересното е, че всеки пети в тази група иска да купи второ жилище. Някои купуват с инвестиционна цел, за да продадат след време скъпо, други са се замогнали и искат да сменят дома си в съответствие с повишения си стандарт. "Нуждите са различни. Понякога българите искат нов дом за децата си, други пък се развеждат", обясни Паскуале Джамбои, директор "Банкиране на дребно". Част от собствениците - 8%, взимат ипотечен кредит, за да ремонтират жилището си.

Анкетата показва, че 25% от кандидатите търсят заем над 100 000 лв. В същото време 85.4% са с месечен семеен доход в границите на 1500-2500 лв., а още 10.6% разполагат с по-малко от 1500 лв. на месец. Това означава, че те генерират доходи от други места, а не разчитат само на заплатата си, отбелязват банкерите.

Около 90% от хората предпочитат заемите в евро заради по-ниската лихва. Напоследък повече българи на средна и пенсионна възраст се престрашават да кандидатстват за кредити.

Лихвата е най-важна при избора на банков продукт, а най-предпочитани бонуси са липсата на такса за разглеждане на документите и лихвената отстъпка при превод на работната заплата в банката кредитор.

Само за първите девет месеца на тази година у нас са раздадени едва 20 млн. лв. инвестиционни кредити, което значи, че практически кредитирането в България е спряно, обявиха наскоро от Българската търговско-промишлена палата. Българският инвеститор се налага и да плаща по-висока цена за кредитите, което спъва развитието на икономиката и прави невъзможна комуникацията между банки и бизнеса, отбелязват работодателите.

Последвайте канала на

1426 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини