Задържаните в Либия българи са от Варна

  • 25 януари 2015 07:11

  • 1742
  • 0
Задържаните в Либия българи са от Варна
©

И двамата задържани в Либия българи са от Варна, съобщи Нова телевизия.

Те не са членове на нито една морска съсловна организация в града, казаха председателите на браншовите организации. В противен случай те щяха да бъдат уведомени за ареста.

Двамата са с обвинения за контрабанда на петролни продукти, съобщиха от Министерството на външните работи вчера. Те са били част от петчленния екипаж на малтийски танкер под молдовски флаг, който изпаднал в бедствено положение в Средиземно море и бил изтеглен от италиански търговски кораб.

Българските граждани се намират в затвор близо до пристанище Триполи, а срещу тях е заведено дело за митническо престъпление и контрабанда на петрол. Сигналът за ареста им на 3 януари е подаден от техни близки.

От външно министерство са провели телефонен разговор със задържаните. Българите за заявили, че са в добро здравословно състояние.

Вероятно сънародниците ни са били качени на борда от чуждестранен агент или договорите им са сключени директно със собственика на кораба. Юристи у нас, които са се сблъсквали със съдебната система на Либия, съветват българските власти незабавно да се заемат с изясняването на обстоятелствата около ареста.

От българското посолство са връчили нота на либийските дипломати в Тунис с искане за изясняване на случая и освобождаване на двамата българи. Посланикът на Либия у нас също е бил извикан на разговор във външното ни министерство.

Запознати с корабоплаването обясниха, че корабът "Sunoil" е от вида танкер бункировчик, чиято цел е да зарежда с гориво корабите на рейд, които не могат да влязат в пристанище. Корабът е дълъг около 50 метра и според специалисти е преправян, за да се движи в речни води.

Все още не е ясно какви биха били последиците за българите моряци.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини