Координираната красота на ято скорци в небето продължава да учудва

  • 23 януари 2015 16:08

  • 2590
  • 0
Координираната красота на ято скорци в небето продължава да учудва
©

Тази интересна формация в небето на Утрехт в Холандия всъщност е ято скорци, които летят заедно с невероятна прецизност и координация, пише сп. "Обекти".

Науката все още не може да обясни напълно какво поражда тази координация, но се знае, че птичките действат в абсолютен синхрон и на индивидуално ниво - щом една се раздвижи, тази до нея прави същото.

Благодарение на сложни изчислителни модели и видео клипове с високо качество, учените считат, че ятото скорци може да се опише с термина "критичен преход". Това означава, че то е като система, която щом достигне точката на промяна, е способна незабавно и напълно да се трансформира в съвсем различен вид. Всяка птица в ятото е свързана с всички останали. Когато ятото се обърне в унисон, това сигнализира преходната фаза.

Въпреки, че е считан за вредна птица от занимаващите се с лозарство и други подобни култури, скореца носи много голяма полза, унищожавайки огромни количества от безгръбначни вредители, които са и основната му храна на територията на България.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2590 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини