3 г. условно за бивш управител на бургаското летище

  • 23 януари 2015 15:04

  • 1915
  • 2
3 г. условно за бивш управител на бургаското летище
©

Наказание от 3 години условно лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок наложи Районен съд-Бургас на Тодор Баев, бивш управител на Летище Бургас, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът го лиши от право да заема държавна или обществена длъжност и да упражнява ръководна и отчетническа професия или дейност за срок от 3 години.

С присъдата Районен съд Бургас призна Баев за виновен за това, че в периода 30 април 2007 г. – 03 септември 2007 г. в град Бургас, в качеството си на длъжностно лице - управител на „Летище Бургас” ЕООД съзнателно е сключил неизгодни сделки с различни фирми, и от това произлязла значителна вреда в общ размер на платените суми - 385 788,10лв. за „Летище Бургас” ЕООД.

Според обвинителния акт в периода на преобразуване на „Летище Бургас” от еднолично акционерно дружество в еднолично дружество с ограничена отговорност, и при вливането му „Летище Пловдив" ЕАД град Пловдив през 2007 г., дейността му била сведена до минимум, тъй като оператор на летището за обществено ползване станала фирма концесионер.

След преобразуването на „Летище Бургас” ЕООД в състава му останали 7 служители, то разполагало с парични средства и било собственик на два поземлени имота в землището на с.Младежко, община Малко Търново. В предходни години за един от тях било получено разрешение за строеж въз основа на одобрен архитектурен проект, което не се реализирало и загубило силата си.

Встъпвайки в длъжността управител, Баев взел еднолично решение да започне цялостно благоустрояване на „Учебно-възстановителния център" в село Младежко, област Бургас. Инвестиционният проект предвиждал промяна в предназначението на двата поземлени имота, поставяне на мобилни къщички в тях и изпълнението на свързаните с това проектни и строително монтажни работи.

Държавното обвинение пледира днес, че липсва необходимост от извършване на планираното благоустрояване на двата поземлени имота и от сключването на свързаните с това сделки, и те били неизгодни. Извършеното строителство станало без необходимата промяна на статута на имота по незаконосъобразен начин.

Защитникът на Баев пледира пред Районен съд-Бургас, че като управител на дружеството подзащитният му не е извършил престъпление, тъй като вложените средства били трансформирани в дълготраен актив. Подсъдимият също обясни, че нямал умисъл в действията си, а искал да съхрани работните места и да генерира печалба за дружеството.

При постановяване на присъдата си Районен съд Бургас обясни, че намира престъплението за безспорно доказано. Съдебният състав е взел предвид при определяне на наказанието, че Баев има чисто съдебно минало, няма данни да се е облагодетелствал лично и обстоятелството, че отношение към деянието имат и други лица, които не са реагирали на действията на управителя на дружеството. Съдът посочи, че тяхното поведение е укоримо, но не е наказателно отговорно. Присъдата на Районен съд Бургас подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд Бургас в 15-дневен срок.

Последвайте канала на

1915 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.01.24 | 22:21

2
Добре условно,въпреки че в повечето държави по света нямаше как да стане.А КОГА ЩЕ ВЪРНЕ ПАРИТЕ? Ако аз открадна 500 000лв. дали ще мина само с условна А ?
2

2015.01.24 | 22:21

1
Защо условна присъда, защо. Той е за МЕДАЛ, за това че е предприемчив БИЗНЕСМЕН.

Добави коментар

Водещи новини