"Отвличат" компютри от съда за откуп

  • 23 януари 2015 10:46

  • 1976
  • 0
"Отвличат" компютри от съда за откуп
©

Хакери "отвличат" наред служебните компютри от различни институции в страната и искат откуп, за да възстановят пленената информация. Т.нар. похищение не е във вид на физическо посегателство, а заразяване на PC-то със зловреден код, който след това криптира информация на него и я прави неизползваема, пише "Телеграф".

Досега по тази система са били заключени компютри на съда в Плевен, Велико Търново, както и в пловдивска община. Същите атаки са правени и срещу компютри на частни фирми, които съхранявали ценни данни в тях, съобщават специалисти по информационна сигурност.

"Излиза часовник на екрана на компютъра, който посочва, че имате 72 часа да платите определена сума в биткойни. Ако го направите, ви се дава декриптиращ ключ", разяснява изпълнителният директор на агенция "Електронни и съобщителни мрежи и информационни системи" Красимир Симонски.

Един от заразените компютри е на съдия от Апелативния съд във Велико Търново. Магистратът разказал, че преди това е кликнал върху линк на седмичен вестник. За късмет в стаята му бил системния администратор, който казал да не пипа нищо повече по компютъра. Цялата информация в него както служебна, така и лична, била криптирана.

Същото се случило и с общински компютри. "Там нивото на сигурност е много по-ниско, защото тези компютри са служебни и на тях сядат и шофьори, които гледат порно. Служителки си водят внуци и внучки, които пък свалят игри и когато не знаеш английски и кликваш върху всякакви линкове и даваш само "некст", лесно могат да бъдат заразени", коментира специалист по киберсигурност.

Атакуваните компютри стават част от мрежа заразени PC-та, до която хакерите имат достъп и могат да влизат по всяко време. По ключова дума те могат да проверяват дали има ценна информация на хард дисковете.

"Това са чужди хакери, които не знаят български. Затова със сигурност се допитват до човек, който може да разчете и да им каже дали информацията е важна, за да има смисъл от заключването на компютъра", казват още специалисти. "Една част от кода се пише в САЩ, негов колега от Япония дописва и така се създава сложна програма", добавя и Симонски.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1976 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини