"Легенда за рома" да се изхвърли от учебниците, поискаха родители

  • 23 януари 2015 08:32

  • 8569
  • 7
"Легенда за рома" да се изхвърли от учебниците, поискаха родители
©

Съдържанието на учебниците стана причина за публичен спор и размяна на обвинения между родители и издателства. Група родители от Варна, водени от общинския съветник Костадин Костадинов, организираха протест пред сградата на Районния инспекторат по образование и заплашиха, че ще спрат децата си от училище, ако до 2 седмици просветният министър Тодор Танев не организира среща, на която да оповести конкретен срок за подмяна на учебниците от основния курс, съобщи БТВ.

Събралите се 10-15 протестиращи посочиха примери от учебници по различни предмети за 3-ти, 4-ти и 5-и клас.

В "Човекът и обществото" за 4-ти клас на "Просвета" Западните покрайнини са наречени Източна Сърбия, както ги определяше Милошевич. Още в предговора пише, че у нас живеят различни етноси - арменци, евреи, турци, роми. Но българи няма", обяснява един от дейните участници в протеста - Костадин Костадинов, директор на историческия музей в Добрич, баща на четвъртокласник.

Други родители показаха учебник по "Литература" за 5-и клас на "Булвест 2000", в който има урок за Курбан Байрам. В друг урок децата трябва да пишат трансформиращ преразказ от първо лице единствено число върху четиво, озаглавено "Легенда за рома".

"Ние сме толерантни, но не е редно да се обръща изключително внимание на религията и обичаите на други етноси за сметка на православието и българщината. В час по музика на 6 май им казват, че е голям ромски празник и пеят "Джелем, джелем", казва баща, донесъл "Музика" на "Просвета" за 4-ти клас.

Във включване по телефона зам.-министърът по образованието Ваня Кастрева увери, че министъра на образованието не е отказвал среща с родителите. В дена, когато имаше такова искане той изрази желание да се срещнат. тя ще стане факт още в четвъртък, увери Кастрева.

Не мога да се съглася с казаното от Костадин Костадинов. Приветствам го за гражданската му позиция. Очаквам той да се включи в дебатите по обсъждането на бъдещите учебни програми. Предлагаме му да се включи и като автор на някои от текстовете в учебника. Тези промени ще се отразят на цели поколения. Цялото общество е в очакване да се приемат промените в Закона за образованието. Тя увери, че предстоят драстични промени.

Проф. Пламен Цветков посочи, че Историята трябва да бъде наука. Ако историята е идеология, както някои смятат, за Балканите просто няма бъдеще. Историята трябва най-сетне да разберем, че е точна наука и целта на историка е да разбере какво точно се е случило. Според него трябва да учим децата си на толерантност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8569 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.02.05 | 12:04

7
Българи, как може да позволявате децата ви да пеят "Джелем, джелем", да играят кючеци на Азис, да учат коран и курбан байрям и че Левски бил престъпник, преследван от законните власти ??????????????? Народе ?????????????????????????????????????????????????????
Кой допуска да има такива щуротии?

2016.02.05 | 12:03

6
Тоя въпрос е важен да се зададе на политиците. Щото те определят какво да се пише в учебника. А бе по мои спомени от преди 2007г. нямаше подобни извращения и видимо манипулации обслужващи интересите на Турция. Вижте че от ГЕРБ мълчат все едно няма проблем, от РБ мълчат от АБВ мълчат. Само ПФ вдигат врява и други патриотично настроени движения и партии.
БГ

2015.05.20 | 19:40

5
ДЕЦАТА НИ ТРЯБВА ДА УЧАТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, А НЕ ТУРСКАТА И ЦИГАНСКАТА !

2015.04.26 | 22:36

4
Колко пари взимаха тия автори на учебниците от Сорос и Турция
Елена

2015.01.27 | 22:14

3
Нямате ли редактор?

2015.01.27 | 01:19

2
kakyw narod trqbva da bqgame ve4e ot tuk
D.PETKOV

2015.01.26 | 16:23

1
na teritoriqta na balgqriq korennoto naselenie trqbva da e bilo cigansko kogato idva han ASPARUH SAS NEGOATA TURSKA VOISKA preminava dunav.i otam nasetne sme u4ili istoriqta

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини