Международен студентски филмов фестивал ''NEW WAVE'' започна

  • 22 януари 2015 13:24

  • 885
  • 0
Международен студентски филмов фестивал ''NEW WAVE'' започна
©

Повече от 1600 филма са кандидатствали за второто издание на международния студентски филмов фестивал “NEW WAVE”.

Това стана ясно от думите на директора на феста проф. Людмил Христов по време на церемонията по откриването в кино „Одеон“ в сряда. Сподели, че някои от лентите идвали от страни като Северна Корея и Монголия. „Съжалявам, че не можахме да ги допуснем, но просто не отговаряха на условията – нашият фестивал е за страните от Балканския полуостров и държавите около Черно море“ , каза професорът.

Едва 58 филма от 12 държави минаха през ситото на селекционната комисия с членове доц. Невелина Попова, доц. Цветомира Николова, Пенчо Кунчев и режисьорът Атанас. Лентите ще се състезават за наградите Grand Prix за най-добър български и чуждестранен игрален филм, най-добър документален филм и най-добър анимационен филм. Публиката също ще може да връчи свой приз. За него ще се гласува в събота, когато е закриването на феста. Предвидени са и отличия за режисура, сценарий и операторско майсторство.

Проф. Христов представи членовете на журито - Вярна Анкова, генерален директор на БНТ, режисьора Стефан Командарев, аниматора Весела Данчева, актьора Асен Блатечки и председателя на комисията проф. Боян Биолчев.

„Когато ние бяхме студенти се състезавахме по фестивали с колеги, които сега печелят Оскари“, амбицира младите кинаджии Биолчев.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE” се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет.

Последвайте канала на

885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини