Англия приема студенти без дипломи

  • 22 януари 2015 09:54

  • 4972
  • 3
Англия приема студенти без дипломи
© Архив

Английски университети започнаха да приемат студенти, които още не са се дипломирали. Това е последица от падането на ограничителните квоти за прием на местни и европейски студенти. Заради това повече младежи ще могат да влязат в елитните университети, а тези на средно ниво започват битка за привличане на останалите, пише "Стандарт".

Част от битката за студенти е предлагането на директна оферта за прием, още преди младежите дори да са се явили на матура. Досега обикновено университетите предлагаха примерни оферти, в които е записано, че искат на зрелостния изпит или в дипломата да бъдат получени определени оценки.

Тази година кандидатите искрено се изненадали, когато видели, че директно са приети в университети в Бирмингам, Ланкастър, Нотингам.

Обикновено става дума за специалности като дизайн и изкуства, за които оценките на матурата не биха имали решаващо значение, ако студентът е кадърен в своята област. Тенденцията е това да става все по-честа практика.

Други вузове пък изпращат оферти за прием, придружени с индивидуални стипендии за кандидатите. Това са субсидии, които не са обявени в общия списък със стипендии на университета и са насочени към конкретния кандидат, за да го стимулират да избере именно този ВУЗ.

Новост в кандидат-студентската кампания на Острова от догодина ще бъде и възможността студенти да теглят заеми за магистърска степен.

До момента Англия даваше кредити само за бакалаври, а студентите често пъти избираха магистратурите според това дали могат да платят високите такси за тях. Предложение на британското правителство обаче ще даде възможност бъдещите магистри да теглят кредит до 10 000 лири. Това ще става, едва след като вече са приети. Ако магистратурата им е по-скъпа, ще доплащат останалото, но повечето програми на Острова са под тази сума. Парите ще започват да се връщат едва след дипломирането, когато доходът на младежите достигне между 15 000 и 17 000 паунда.

Идеята е студентите, които са теглили и бакалавърски и магистърски заем, да изплатят първо втория, за да не им се струпва едновременно изплащане и на двата кредита.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4972 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Минчо

2015.01.25 | 23:10

3
10 хиляди български студенти от бедна България спонсорират богата Англия. Това е финансово и генетично ограбване
pff

2015.01.25 | 23:10

2
Ами, като в България не мислят за младите, как да очаквате, младите да мислят за България?
бъдещ студент

2015.01.25 | 23:10

1
Като бъдещ студент запознат с всички условия ще ви разясня ситуацията. Излиза по-евтино на студентите. Докато уча не плащам такси поема ми ги правителството им, аз само се издържам. И защо да остана в България, ще уча тук пет години и ще живея за сметка на родителите ми. Ще завърша, няма да има работа за мен по специалността ми и пак ще съм принудена да ме издържат родителите ми. Ще замина за чужбина, но там няма да приемат безполезната ми диплома за която съм чакала и учила пет години и ще мога да работя само като сервитьорка. И така сега ми кажете Вие защо да не спонсорирам държавата, която ще ми даде световно прието образование и ще ми осигури бъдещето?

Добави коментар

Водещи новини