Възстановиха парализиран мъж с космическа терапия

  • 22 януари 2015 09:14

  • 2574
  • 0
Възстановиха парализиран мъж с космическа терапия
©

Парализата на млад мъж, претърпял тежка катастрофа, бе премахната, а подвижността на лицевите му нерви и мускули възстановени напълно.

Това стана чрез редица процедури по метода на т.нар. матрично-ритъмна терапия, популярна още като МаРиТе, която се прилага на космонавтите за профилактика и възстановяване след полети в открития Космос, съобщиха от Медицински център „Гарабитов”, където бе лекуван 26-годишният Валери Стоилов, пише в. "Монитор".

През септември 2012 г. той е прегазен от камион. Въпреки усилията на лекарите от „Пирогов”, а след това и на колегите им от Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в столичния квартал “Овча купел”, лявата част на лицето му остава парализирана – не може да си затваря окото, не може да говори нормално.

Младият мъж се храни само с течни храни, тъй като не може да преглъща заради прекъснатия лицев нерв (фациалис).  Терапията с германския революционен апарат, използван при космонавтите срещу атрофия на мускулите в безтегловното пространство, бе приложена безплатно на младия мъж от центъра. След нея парализата е премахната, атрофиралите мускули на лицето са възстановени.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини