Грипът удря 8 области

  • 21 януари 2015 07:10

  • 2499
  • 0
Грипът удря 8 области
©

Грипната епидемия е на път да обхване още седем области, след като в понеделник бе обявена в област Бургас. Това заяви пред Нова телевизия директорът на центъра по заразни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него сериозно заплашени от нашествието на бацилите са районите около Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич и Шумен.

"Следим обстановката в цялата страна. Категорично грипна епидемия има само в Бургас", обясни пред "Новинар" епидемиологът проф. Мира Кожухарова, като се позова на данни от миналата седмица. Предепидемични нива на заболеваемост към момента има във Варна, но още не може да се каже с точност кога ще избухне заразата.

В Бургас вече са осигурени противогрипни медикаменти, които липсваха и в лечебните заведения, и в складовете на здравното министерство. Амбулаториите, спешното приемно отделение, медицинските центрове, МБАЛ-Бургас и белодробната болница от вторник разполагат с лекарства срещу заразата, съобщиха от ресорното министерство.

В столицата и областта обстановката по отношение на инфекциозните болести е спокойна, сочи справка на Районната здравна инспекция-София. Заболели от остри респираторни заболявания и грип в периода между 12 и 18 януари са били 1613 души.

Регистрирани са 296 случая на остри заразни заболявания срещу 197 за предходната година. Дихателните инфекции през миналата седмица са били 240, като са регистрирани 173 случая на варицела, 59 случая на скарлатина, 6 случая на туберкулоза и 2 случая на коклюш.

Според проф. Кантарджиев експертите от центъра по заразни болести чакат резултатите от изследвания за нов вирус, срещу който хората у нас нямат имунитет. По думите му предстои новата разновидност да пламне в Старозагорско.

Проф. Кожухарова поясни, че вероятно става дума за нов щам на вирус от тип А - „Швейцария“, който върлува повече от месец в САЩ. Тя обаче не се нае да каже дали вирусът ще дойде и до България. Симптомите, които го съпътстват, са висока температура, неразположение, хрема, дразнеща кашлица и болки в мускулите. Възстановителният период трае около седмица. Ненавременното лечение може да доведе до тежки усложнения и дори до пневмонии.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2499 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини