Информатиката отпада от гимназиите

  • 19 януари 2015 09:47

  • 11132
  • 17
Информатиката отпада от гимназиите
© Булфото

Предметът „Информатика“ ще спре да се изучава в общообразователните училища и езиковите гимназии. Единствените училища, в които ще продължи да се преподава, ще са математическите гимназии и специализираните школа по компютри. Това е записано в новите учебни планове, съобщава „Телеграф“.

Те трябва да влязат в сила след приемането на новия закон за средно образование, който се гледа на първо четене в парламента. Това значи, че информатиката като предмет ще отпадне най-рано през следващата година.

Досега в 9 и 10 клас децата учеха по 1 час седмично информатика. В същото време информационни технологии се изучаваше от 8 до 10 клас отново по един час. Новите учебни планове, обаче, изцяло премахват предмета „Информатика“, а информационните технологии са редуцирани до 1 ч. седмично само в 8 и 9 клас. В същото време според разпоредбите на новия закон могат да се профилират в 11 клас като изберат точно информатиката. Новите учебни планове, обаче, предвиждат почти университетска подготовка по предмета.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
11132 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
buditel

2015.05.13 | 22:00

17
Остава само да въведат и цензура в интернет както е в Китай. Простаците искат да се самовъзпроизвеждат.
DK

2015.05.13 | 21:59

16
Простотията ни залива тотално! Във време, в което програмистите не бягат от България, защото са добре платени, технологиите ни заливат, софтуера се обновява на няколко месеца и всъщност компютрите са в основата на всичко, нашите управляващи ще махат информатиката и ще намалят часовете по ИТ!!!! ГЛУПОСТ!! Но да - ще увеличат часовете по физкултура, защото имало недостиг на футболисти :D
ККК

2015.01.25 | 20:04

13
Хора, дето много говорите, знаете ли какво изобщо е предметът Информатика. Не го бъркайте с информационни технологии- което е компютърни приложими знания в света. Информатиката е програмиране и езика му в най- общ план. Е някой помни ли кодовете и другите щуротии на програмирането?! Аз не мисля. И ако не си програмист това са абсолютно ненужни знания. Ще ти помня аз чертичка, буква, цифра... Пълни глупости. Ами достатъчно компютърно грамотен съм и без тези знания. По-добре да увеличат часовете по биология и здравно образование, че хората не знаят как се предава ХИВ(с кърма примерно може ли) или колко са венерическите болести и как да се предпазиш от тях, или география, че не знаят коя е европейската столица- далеч по- приложими дисциплини.
MA8

2015.05.13 | 21:59

15
А защо не оставят математиката само до втори клас? Който иска повече, да ходи в математическа гимназия. На кого му трябват тия щуротии скоби, проценти, дроби? И да, нека увеличат географията за сметка на информатиката, защото в свят, управляван от компютри, от тия пълни глупости "чертичките, буквите и цифрите" няма никакъв смисъл. Къде-къде по-практично е да знаеш къде можеш да си изкопаеш флуорид и какви руди има в южните Карпати. А колко от вас помнят кога е роден Стамболийски, и кога за последно това знание ви послужи? Тъжно ми е, че хора, за които програмистите са рядка порода човеци, които мислят в "кодовете", страх ги е от слънцето и се хранят с не-знам-точно-какво-но-сигурно-каучук, все още имат право да гласуват. Информатиката и ИТ във всички развити страни навлизат все повече в училищата, а ние ги гоним от там. Информатиката е ултра-актуална и децата трябва на всяка цена да имат основа, от която да започнат в случай, че решат да се занимават с програмиране професионално - както с химията, биологията, физиката и т.н.

2015.01.26 | 03:00

14
народа трябва да е прост =да се управлява лесно
IT неграмотен

2015.01.23 | 12:04

3
Докъде повече да го забиват този народ!!
asdf

2015.01.25 | 15:52

12
Децата знаят как се работи с компютър още от детската градина. Часовете по информатика в сегашната им форма на материална база и технологии от преди "цифровата епоха" са пълна загуба на време. Да не говорим и за кадърността на учителите по информатика.
GR

2015.01.24 | 19:29

8
Ако смяташ, че цъкането на телефона игричките и Facebook са основата на информационните технологии, иди се снимай и кандидатствай за министър на образованието. Има учители, които с започнали с тези дисциплини много преди да се родиш и продължават да работят сериозно. Има още един факт, който не отчиташ - наличието на "всезнайковци", които също смятат, че да пратиш 2-3 и-мейла и да напишеш 2-3 щуротии във Faceboоk е върхът на "компетентността". За информатиката съм съгласен - мястото й е в математическите гимназии.
Георги

2015.01.23 | 12:04

2
Е те това може да го изръси само някоя много компетентна овца дето си цъка "селфита" пред огледалото в кенефа да си ги "поства" на "фейсбука"
Учителка по Информатика и ИТ

2015.01.24 | 19:29

11
Нямам Думи! На всеки няколко месеца променят програмите в училищата! Не виждат ли, че вече са побъркали всичките - и учители, и ученици! Ако идеята е народът да откачи - той вече отдавна е на този етап. А ако отново искат да орежат "обемното" образование, ами да премахнат изобщо училищата. Защо само да хабят пари за тези хрантутници учителите. Така де, защо да агонизираме с десетилетия, като можем да си умрем от раз. От простотия, невежество, чуждопоклонничество и прочие типични нашенски състояния... Ама не е луд тоя, който яде баницата, а онзи, който му позволява - народе многострадален, опомни се!
Нема таква държава

2015.01.24 | 19:29

10
Давай всички ще сме строителни работници в Испания и на гурбет в Италия да сменяме памперси на възрастни.................

2015.01.24 | 19:29

9
Реално погледнато информатиката, която се изучава в тези училища, от които уж искат да я премахнат е доста casual. Без допълнителна подготовка и самоподготовка, човек може да се научи да търси в google, да си прави папки и други такива страшно полезни неща, но само до там. Така че, дори и да я премахнат няма да е фатално. Лошото е, че вместо да се замислят как да променят това, като повишат нивото и увеличат хорариума часове по ИТ в тези училища и гимназии решават, че просто могат да го премахнат.

2015.01.24 | 19:28

7
Новата програма е съобразена с новите демогравски данни. Часовете по информатика отпадат щото закаквоим е на циганите информатика. Вместо това се въвеждат предмет по зачертаване на бюлетини, 10 ч садмично от 1-ви до 8 клас. Политиците са силно притеснени, че с толкова малко часове, циганите може да несе научат как да гласуват за техните партии .
оптимист

2015.01.23 | 12:05

6
Да се премахне цялата информатика! И информационните технологии! И математиката! Щом сме съгласни, че от детската градина децата могат да си служат с компютри, ми, да премахнем и тъпото образование! За какво ни е то?! Говоря за начална, средна и основна степен. Ми, директно - във ВУЗ за радост на родата, още от 6 годишна възраст! А и тея даскали - щом знаем какви са, да ги уволним всички! Само харчат народни пари!!!!

Добави коментар

Водещи новини