Лукарски: Малките и средни предприятия да излязат извън пазарите на ЕС

  • 17 януари 2015 15:06

  • 3778
  • 21
Лукарски: Малките и средни предприятия да излязат извън пазарите на ЕС
©

Министърът на икономиката Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва потвърди пред радио "К2", че не е получил официална покана от "Икономедия" и продължи с думите, че тази среща се провежда само от част от бизнеса. Лукарски отрече от КРИБ да са поканени, още повече, че на тях се разчита за финансирането и заяви позицията, че за тази среща на бизнеса не може да се говори като за един всеобхватен форум.

„Факт е, че Министерство на икономиката все още не е получило покана“, обясни той. „Икономедиа“ беше глобена от КФН с доста голяма сума за свои публикации. Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и излезе със статус във Фейсбук, в който каза „Аз ще бъда Капитал“, припомни Илияна Беновска.

Лукарски се съгласи с нея и отбеляза, че ако отиде на тази среща, при отказ на КРИБ, който е най-голямата работодателска организация, ще излезе, че застава, сякаш, на страната на „Капитал“ и подчерта, че не е толкова краен като колегата си Кънев и не би искал да се меси в работата на независимите регулатори като КФН, нито да взима страна.

Икономическият министър отбеляза, че би се радвал да отиде, но не е получил покана, от което много се е обидил.

Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва отрече от 5 години немските инвестиции в България да са блокирани, защото страната ни била попаднала в черния списък на германското икономическо министерство. Той обясни, че действително България е била в черния списък, но след решаването на казуса „Кльостерс“ и след решението на Народното събрание, България вече е извадена от този списък. Лукарски каза, че е учудващо незнанието на нашия посланик в Берлин, че с решението на казуса в края на миналата година се премахна този проблем, за което има и официална позиция от немска страна.

Лукарски поясни, че до късно през нощта е поддържал връзка с директора на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, който е бил на мястото на инцидента с асансьора. Преди да заяви официалното становище, министърът уточни, че асансьорът е бил изправен и съвсем скоро е минал ремонт и сертификация, а загиналият е имал хобито да се занимава с асансьора и да си играе с него.

На самото място имало следи за насилствени опити за отварянето на асансьора, аргументира се министъра на икономиката Лукарски увери, че в подопечната му агенция са фокусирани върху казуса с неизправните асансьори и това е един от проблемите, с които се занимават много сериозно в Министерство на икономиката. Според Лукарски има проблем с дупките в закона по отношение на издаването на лицензи за техническите фирми.

Лукарски изтъкна, че въпросът ще се реши с промени в нормативната база. Той оповести, че от Министерство на икономиката са подготвили такива и е имало опити още в миналия парламент те да бъдат внесени. Той каза, че в момента се правят корекции и доизясняване на нормативната база, а желанието му е до края на януари или началото на февруари да се внесат тези промени в парламента.

Божидар ЛукарскиБожидар Лукарски Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 година в град Перник. През 1991 година завършва заяви, че е провел срещи с всички браншови организации и с много посланици на страни, с които имаме традиционен търговски обмен. Той каза, че по отношение на срещите с браншовите организации за него е много важно да получава обратна връзка и информация от тях. Министърът спомена основната програмна тема на Министерство на икономиката – тази за либерализацията на регистрационните и лицензионните режими.

По повод на срещите си с посланиците, Лукарски обясни, че причината е опита за засилването на чуждестранните инвестиции и усилието българските износители да получат по-широк достъп до чуждестранните пазари. „За разлика от нашите посланици, посланиците на другите държави, особено на тези от ЕС, са изключително насочени към икономическото развитие и търговския обмен и работят за интересите на родните си фирми.

Министърът на икономиката заяви, че в действителност американският пазар е изключително важен и на фона на действията на другите от ЕС ние изоставаме. „Американските инвеститори са много важни, но напоследък ние пренебрегваме. Аз, като министър на икономиката, ще се постарая това нещо да бъде изгладено. Това беше и предмет на моето посещение в САЩ“, оповести Лукарски.

Лукарски заяви, че в рамките на краткото време, откакто е министър на икономиката, е стигнал до извода, че малките и средни предприятия трябва да излязат извън пазарите на ЕС, на пазарите в трети страни, защото това е тенденцията и в другите ЕС държави. „При нас куца липсата на информация и на маркетинг. Ние трябва да накараме малкия и среден бизнес да създаде клъстери, защото те сами не могат да постигнат този ефект.

Лукарски обясни, че ОП „Иновации и конкурентоспособност“ предстои да бъде одобрена от Брюксел, може би през февруари. „Сигурен съм, че тя ще заработи през тази година, така че – да, успях да се ориентирам“, каза Лукарски и спомена за малкия проблем свързан с газовата връзка България-Сърбия от сръбска страна, но той скоро ще бъде изчистен и програмата ще тръгне.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3778 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2015.06.21 | 19:08

21
Лукарка , е то е Европа няма много много пазар за нашите предприятия. Затова е логично да потърсят другаде. Пък и като знам те какви "качества" бълват е ясно защо не са там.
BB

2015.06.21 | 19:07

20
Пълен неграмотник и нещастник! Признай, че беше в Америка за да изкараш рождения ден на гаджето си с държавни пари! Какви срещи проведе там, на какво ниво? Що се касае за малките фирми как ще излезат на външните пазари, като те са на ръба на оцеляването? Няма идеи, няма акъл, няма никакво покритие този псевдо излъскан и опулен "министър"!
Малко предприятие

2015.06.21 | 19:07

19
Този знае ли колко малки предприятия има в България, кои са, какво произвеждат. Изобщо знае ли какво трябва да работи и има ли умствен багаж за това
Питам

2015.06.21 | 19:07

18
То в България има ли икономика, че е необходимо да имаме министър на икономиката и министерство.
Съвет

2015.06.21 | 19:07

17
Щом всичко малко е за излизане, то и всички \\\"малки\\\" /да не кажа некадърни/ министри да \\\"излязат\\\" от управлението.
Веселяка

2015.06.21 | 19:07

16
Лукарски в САЩ отиди и главата та лук простоват американците да ядат.

2015.06.21 | 19:07

15
тъпанар

2015.06.21 | 19:07

14
Кой ще инвестира в корумпирана държава Лукарски от 25 годин назад инвеститор номер едно е Българският гастарбайтер!
qnec

2015.06.21 | 18:43

13
i na koi pazar Turciq li ?
Бойко Борисов е педераст!

2015.06.21 | 18:42

11
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата (най-старият комунист) е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! ГЕРБ ви “управлява”! Това е началото! Отсега нататък това ви чака: смърт, насилие, психясали и самозапалили се хора, убийства на деца, кражби, обири, глад, мизерия, мрак, малоумие ... Скоро Боко Тиквата ще напълни България с араби, негри, индийци и китайци! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му! Това същество когато не беше на власт плюеше България по целия свят за да й спрат еврофондовете, а сега когато е на власт краде милиарди от Европа! Кога ще му бъде повдигнато обвинение за кризата с КТБ!? Докога държавата ще плаща милиони за охрана на този изверг!? Ако бяхме нормална държава този щеше да е на електрическия стол!

2015.06.21 | 18:42

12
пуу да ти еб@ майката турско сидерастка

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини