Започва преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици

  • 16 януари 2015 09:45

  • 996
  • 0
Започва преброяване на зимуващите у нас водолюбиви птици
© Булфото (архив)

Българското дружество за защита на птиците започва от днес традиционното преброяване на зимуващите водолюбиви птици в страната, съобщиха от неправителствената организация.

В дните до 18 януари повече от 40 екипа с над 100 доброволци, активисти и партньори на БДЗП ще посетят всички големи водоеми в страната. В преброяването ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, за да се установят промените в популациите на водолюбивите птици.

В Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс, който е зимно убежище на 80 на сто от световната популация на застрашената от изчезване червеногуша гъска, преброяването ще се състои утре.

Още в 6.30 часа сутринта преброителите ще проследят в 12 точки излитането на птиците от езерата, съобщи пред БТА Даниел Митев, експерт в БДЗП. Природозащитната организация реализира в района проект за опазване на червеногушата гъска с подкрепата на програма "LIFE плюс" на Европейския съюз.

Червеногушите гъски често летят в смесени ята с белочели гъски, затова в преброяването се изисква много опит, поясни експертът. По думите му с бинокли и зрителни тръби един преброител установява числеността на цялото ято, а други от екипа преброяват птиците по видове.

Всички преброители са преминали през няколкогодишно обучение и грешката, която може да се допусне в установяване на птиците, е не повече от 5-10 на сто, добави Даниел Митев.

При последния мониторинг на езерата в началото на януари, когато нахлу студена вълна от север, бяха преброени около 11 000 червеногуши и 38 000 белочели гъски. Със затопляне на времето през последните дни е възможно броят им да е намалял, но утрешното преброяване ще установи точно числеността им, каза Даниел Митев.

През миналата зима в Шабленското и Дуранкулашкото езеро са регистрирани 52 000 червеногуши гъски, което е най-голямата численост в района през последните години на застрашената от изчезване птица.

Последвайте канала на

996 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини