САЩ потвърдиха автентичността на записа на Ал Каида

  • 15 януари 2015 08:16

  • 2126
  • 1
САЩ потвърдиха автентичността на записа на Ал Каида
© Getty Images/Guliver

Американски експерти са достигнали до заключението, че видеозаписът, с който "Ал Каида на Арабския полуостров" поема отговорността за атентата срещу френския седмичник "Шарли Ебдо" е автентичен, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Франс прес.

"Американските разузнавателни среди определиха, че записът на "Ал Каида на Арабския полуостров" е автентичен", заяви говорителка на Държавният департамент. Тя обаче не потвърди, че именно тази ислямистка група е отговорна за атентатите.

"Проучваме всички следи, за да разберем връзките между нападателите и "Ал Каида на Арабския полуостров", особено определени нейни членове. Разследването продължава", гласи изявлението.

"Ал Каида на Арабския полуостров" е базирана в Йемен и пое отговорност за нападението, заявявайки, че е действала по инструкции на ръководителя на Ал Каида Айман аз Зауахири, за да отмъсти за обидата към пророка Мохамед.

Новият брой на "Шарли Ебдо" беше изкупен за минути във Франция. Сенегал обаче забрани разпространението на вчерашния му брой "под каквато и да е форма", както и на френския всекидневник "Либерасион".

Първата страница на "Шарли Ебдо" показва нова карикатура на пророка Мохамед, на която пророкът държи плакат "Аз съм Шарли" под надпис "Всичко е простено!" Сенегал е светска страна с над 90 на сто мюсюлманско население, припомня АФП.

Вчера йорданската опозиция подкани "Шарли Ебдо" да се извини за новия си брой, а в предимно мюсюлманския град Марави в южната част на Филипините срещу изданието.

В мавританската столица Нуакшот няколко стотици души протестираха срещу новата карикатура на пророка Мохамед. "Всичко освен пророка", "Аз не съм Шарли Ебдо", "не на обидите към моята вяра", гласяха плакатите на шествието, завършило пред френското посолство.

Организаторите заявиха, че шествието е репетиция за по-голямо протестно събиране, планирано за петък. Мавритания е ислямска република, в която действат нормите на шериатското право.

Лидерът на екстремистката групировка "Боко Харам" Абубакар Шекау е изразил радостта си от насилието в Париж миналата седмица. Осемминутният запис на одобрението му за атентатите срещу редакцията на "Шарли Ебдо" е бил публикуван в Ютуб. "Шарли Ебдо" обаче получи подкрепата на Салман Рушди, авторът на "Сатанински строфи", отбелязва Асошиейтед прес.

Авторът, който е заплашен от смърт откакто книгата му предизвика гнева на иранското духовенство през 1988 г., заяви че е ядосан от обвиненията към жертвите, последвали атентата.

Веднага след атентатите загиналите бяха наречени расисти и какво ли не още, подчерта Рушди. Той подчерта, че не могат да се налагат ограничения на свободното слово, независимо кого обижда то, или словото спира да е свободно.

"Както Джон Кенеди, така и Нелсън Мандела използват същото изречение от три думи, което според мен казва всичко. То гласи "Свободата е неделима", припомни Рушди.

"Можете да не харесвате "Шарли Ебдо". Но това, че не ги харесвате, няма нищо общо с правото им да говорят", подчерта той по време на посещение в Университета на Върмонт, пише БТА.

Последвайте канала на

2126 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.16 | 02:32

1
Ta na li pod tqhna revisura e naprawen ! ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини