Разград води в класацията за липса на джипита

  • 14 януари 2015 09:56

  • 1102
  • 0
Разград води в класацията за липса на джипита
©

Разград е на водещо място в негативната класация за липса на общопрактикуващи лекари, съобщи Радио Шумен.

„Това противоречи на осигуряването на нормално здравеопазване, особено в по-отдалечените райони на областта“, алармира председателят на съсловната организация на джипитата д-р Селиме Карагьозова, цитирана от изданието.

От утвърдените 73 практики за общопрактикуващи лекари на територията на Разградска област съгласно Здравната карта, са заети едва 49. Средно на 2000 пациенти се пада един личен лекар, а най-сериозен е проблемът в общините Самуил и Лозница, където има само по един лекар на 6000 пациенти.

„Една от причините в Лудогорието да има недостиг на общопрактикуващи лекари е, че огромна част от пациентите не са здравно осигурени, а другата е, че има много неблагоприятни лекарски практики в отдалечени населени места в общините Самуил, Лозница и Кубрат“, каза д-р Карагьозова.

„За тези малки населени места Здравната каса е предвидила средства, като неблагоприятни райони. В Разград голяма част от тези средства не се изплащат. Има колеги, които обслужват по две такива населени места, а получават средства само за едното от тях“, обясни д-р Карагьозова.

Заплащането на непривлекателните лекарски практики е частично, което е достатъчно основание медиците да не проявяват интерес за обслужване на тези райони. Според д-р Карагьозова, в тази сложна ситуация трябва и самите общински управи да се намесят по-адекватно и да създадат условия за привличане на лекари.

Последвайте канала на

1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини