''Полин Виардо - Духът на една Дива''

  • 05 януари 2015 15:59

  • 1458
  • 0
''Полин Виардо - Духът на една Дива''
©

Фондация "Културни перспективи" и фондация "Пиано Екстраваганца" продължават творческата си активност, като предлагат на многобройните почитатели на класическата музика документалния филм "Полин Виардо - Духът на една Дива" (Pauline Viardot - L'Esprit de la Diva) – вълнуващият и умело режисиран филм на режисьора Мария Арангелова разказва за създаването и премиерата на едноименния театрален концерт с режисьор и сценарист Марий Росен.

Филмът ни въвежда зад кулисите с интимен поглед върху креативния процес и артистичните търсенията на екипа в общата среща с фигурата, таланта и магнетичната аура на известната оперна певица Полин Виардо (1821-1910).

Сензация в оперната музика, Полин Виардо си сътрудничи с композитори от ранга на Берлиоз, Майербер, Гуно и Масне, но също така композира активно и публикува над 200 песни в периода 1841-1905. Талантът й печели адмирациите и възхитата на Лист, Шопен, Шуман, Менделсон и Сен-Санс. Самата Виардо в писмо до свой приятел, в далечната 1864-а, отбелязва: "Мисля че, изпитвам повече гордост от парите, които изкарвам с кратките си музикални наброски, отколкото от тези, които печеля като певица!". Силен характер, голям талант и омагьосваща романтична природа, Полин провокира силния интерес на Тургенев. Въпреки че точното естество на отношенията им може завинаги да остане неизвестно, безспорно е, че тяхната емоционална и професионална връзка процъфтява - от първата им среща по време на първия сезон на Виардо в операта на Санкт Петербург до смъртта на руския писател . Романтичната им, артистична връзка, е силен акцент, както в театралния спектакъл, така и в документалната продукция, която проследява сценичното действие, но предлага и интересен, вътрешен поглед върху емоционалната динамика, интервюта с екипа и основния инициатор на проекта - оперната певица Ина Кънчева.

Забележителната хармония от всички елементи в конструкцията на спектакъла е дело на режисьора Марий Росен, който успява да пресъздаде не само наситения с емоции, срещи, триумф и поражения живот на Полин Виардо, но и ключовите фигури около нея - Жорж Санд, Алфред дьо Мюсе и Иван Тургенев, измежду много други. Изключително силно актьорско присъствие на Елена Атанасова, която влиза от роля в роля, с помощта на майсторското сценично решение на Мариета Ценова. Детайлите са основен компонент за силното въздействие на спектакъла, оживял отново в документалния филм на Мария Арангелова. Оригинални са и артистичните решения за грима и прическите на Росица Петрова, която добавя силно човешко присъствие и емоционален характер в героите на спектакъла и екранната му версия.

Изключително вълнуващ и разтърсващ творчески дует между звездите в проекта - оперната певица Ина Кънчева, в ролята на Полин Виардо, и пианиста Людмил Ангелов, в образите на Шопен и Лист. Историята за една талантлива жена, превърнала живота си в интимна среща с най-голямата си любов - музиката. Полин Виардо - муза, певица и композитор, която вдъхновява не само най-артистичните представители на времето си, но и музикалния свят години по-късно. Филмът на режисьора Мария Арангелова и оператора Владимир Зенкевич предлага дискретен и вълнуващ разказ за това как житейската одисея на едно от най-големите явления в музиката - Полин Виардо се преражда на сцената.

Премиерната закрита прожекция на "Полин Виардо - Духът на една Дива" за представители на медиите и други партньори ще се състои на 7 януари 2015 от 19:00 часа в Културен център G8.

Всички, които са заинтригувани от историята за изключителната Полин, могат да гледат филма на 8, 9, 10 и 11 януари от 18:00 часа, отново в G8, на ул. „Уилям Гладстон“ 8. Билетите за тези прожекции могат да се закупят от касата на киното. Продължителността на „Полин Виардо – Духът на една Дива“ е 48 минути, на български език с английски субтитри.

Последвайте канала на

1458 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини