Гърция посрещна 112 души, спасени от "Норман Атлантик"

  • 30 декември 2014 08:05

  • 1607
  • 0
Гърция посрещна 112 души, спасени от "Норман Атлантик"
© Getty Images/Guliver

В Гърция пристигнаха 112 пасажери на запалилия се в неделя в Адриатическо море ферибот "Норман Атлантик".

Те бяха докарани с военнотранспортен самолет Це-130 (С-130) на гръцките военновъздушни сили и с кораба "Европа круз", предаде агенция ТАСС, като цитира гръцкия телевизионен канал "Скай".

Четиридесет гърци и трима чужденци пристигнаха снощи с военнотранспортен самолет Це-130 на военното летище в Елевсина, близо до Атина. Още 69 от спасените пристигнаха на пристанище Игуменица с товарния кораб "Европа круз", който бе до ферибота "Норман Атлантик" по време на цялата спасителна операция.

Пътниците от ферибота бяха откарвани с хеликоптери на "Европа круз", отбелязва БТА.

Гръцки шофьор заяви пред телевизия "Скай", че не е имало сигнал за тревога и поради тази причина са загинали негови колеги, които са спели в своите камиони, намиращи се в гаражното отделение на ферибота, когато там избухнал пожарът. "Трима мои колеги са мъртви", каза шофьорът пред журналисти със сълзи на очи.

За момента няма информация дали италианските спасители, които претърсват ферибота в търсене на останали там хора, са успели да проникнат във вътрешните му товарни палуби, където по предварителни данни са се намирали над 200 автомобила, в това число тежкотоварни камиони.

За момента е установено, че на "Норман Атлантик" са загинали 10 души, като последните две тела са намерени в морето от италианската брегова охрана, съобщава ТАСС.

Точният брой на пътниците остава неясен, тъй като гръцките и италианските власти обявиха различни данни, отбелязва агенцията. Гръцкото министерство за търговския флот и Егейско море съобщи официална информация от гръцката компания "АНЕК лайнс" - собственик на ферибота, който обаче е нает от италианска компания.

Според тази информация на борда на плавателния съд са се намирали 475 души, включително 55 души екипаж. Италианската страна съобщи за 458 пътника. Италианският оперативен център обяви, че са спасени 427 души, което означава, че е неизвестна съдбата на 38 души, според версията на гръцките власти, докато италианските власти говорят за 23-ма изчезнали, посочва ТАСС.

Ситуацията се усложнява още повече, тъй като сред спасените има немалко хора, които изобщо не фигурират в списъка на пътниците. Според информация на италианската телевизия "Раи" има 80 спасени от ферибота лица, които не се намират в нито един от списъците на пътуващите.

Гръцкият министър на търговския флот Милтиадис Варвициотис заяви, че гръцкото правителство е поискало от италианските власти точен списък на пътниците на ферибота, за да информира роднините.

Вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос изрази от името на правителството дълбоки съболезнования на роднините и близките на загиналите.

Последвайте канала на

1607 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини