Иву - истинската работилница на Дядо Коледа

  • 22 декември 2014 15:40

  • 1652
  • 0
Иву - истинската работилница на Дядо Коледа
©

Работните помещения тук приличат на сюрреалистична картина или на студиото на откачил модерен художник с пистолет за боя в ръка. Това е Иву - град в Китай, който наистина е работилницата на Дядо Коледа, защото тук се произвеждат 60% от коледните украшения на света.

В Иву има около 600 предприятия за каквото се сетите от коледните аксесоари - от светещите гирлянди и изкуствени елхи до поръбени с бял пух червени шапки за коледните партита, пише dnevnik.bg.

"Джуджетата" са предимно преселници от вътрешността, които работят по 12 часа на ден срещу 250 - 400 евро на месец. Някои от тях не са съвсем сигурни какво точно представлява Коледа.

"Сигурно е нещо като китайската Нова година, но за чужденци", казва 19-годишният Вей пред агенция "Сина". С баща си той произвежда снежинки от стиропор, които топи във вана с лепило, преди да ги сложи в машина, където ги пръскат, докато станат червени. И така по 5000 бройки на ден и смяна на поне 10 маски за лице, с които опитват да се защитят от носещата се из въздуха боя на ситен прах.

Вей споделя, че със спечелените пари ще се ожени в родното си място и повече никога в живота си не иска да пипне червена боя.

Продукцията заминава в Международния търговски център в другия край на Иву, заемащ 4 милиона квадратни метра площи с всичко, от което светът има или няма нужда. Той е признат от ООН за най-големия в света пазар на едро за дребни стоки с 62 000 павилиона и цели "улици", отделени за надуваеми играчки и изкуствени цветя например.

Центърът е разделен на 5 сектора и на Коледа е отделен Сектор №2, където има близо 400 000 артикула, включително неизвестно откъде пръкналата се идея за Дядо Коледа, свирещ на саксофон.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1652 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини