Отново зелени дезинформации

  • 22 декември 2014 13:56

  • 1955
  • 2
Отново зелени дезинформации
© Булфото

След като не успяха да спечелят и да вземат изработването на плановете за управление на „Пирин“, „Рила“ и „Витоша“, зелените силно се ожесточиха.

В стремежа си да са непрекъснато в медиите и да създават напрежение те за пореден път пуснаха днес неверни твърдения, свързани с Пирин. Преди време след първите срещи за новия план те шумно огласиха, че в националния парк ще се изсекат 800 000 вековни дървета. Още тогава се разбра, че това са пълни измишльотини и те млъкнаха. След като на публичното обсъждане преди пет дни на поредния етап от разработване на плана за управление на Пирин не можаха да предизвикат скандал въпреки невъзпитаното си и провокативно поведение, сега се опитват отново. На днешната пресконференция твърдението им от миналата година е леко попроменено. Този път щели да се изсекат 300 -400 годишните вековни гори в Пирин.И всичко ще стане много тайно и прикрито. Но пак лъжат и заблуждават .Това не може да се случи, защото в парка такива гори няма, има отделни стари дървета с възраст 600-700 години.

През 1979 година Народен парк Пирин е върнат в старите му граници. До тогава ( 1979г) върху днешната територия на парка са действали лесоустройствени проекти за съответните горски стопанства - 7 на брой. По силата на тези проекти са били водени редовни главни сечи, и много малко са били горите незасегнати от сечи, т.е. сегашната генерация гори е вторична ( млада гора) почти навсякъде в достъпните части на днешния НП „Пирин“. Забранена е била сечта и тогава и в двата резервати „Юлен“ и „Джинджерица-Баюви дупки“. Единични стари дървета са останали на определени места, най-вече в близост до х.Вихрен, където е и едно от най-старите дървета у нас – „Байкушевата мура“ (около него е доказано, че има други по-стари дървета). С изработката на настоящия ПУ от няколко дървета на възраст около и над 300 години (бяла и черна мура), учени от Лесотехническият университет са взели проби и са направили „дендрохронологичен анализ“, за проследяване в исторически план влиянието на климатичните промени върху дървесната растителност. Тези стари дървета, както и клека са защитени от закона и никой не би могъл да ги сече. Още по-малко един план за управление да предвижда такова нещо.

Над 150 заинтересовани лица, МОСВ, Юнеско, общини, бизнес и неправителствени организации участваха в обсъжданията на разработващият се в момента План за управление на Пирин. Изпълнителите на проекта и представителя на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично заявиха, че дали въобще ще се изграждат 333 км. ски писти и 113 км. лифтове не зависи от този план. Още по малко да разрешава или забранява тази дейност. Планът определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави там. Какъв вид туризъм ще се развива в тези зони зависи от следващи планове , приети от МОСВ и утвърдени от Министерски съвет съгласно Закона за защитени територии Но допустимите възможности са само за спортна, туристическа и обслужващи дейности. Строителството на хотели и нова леглова база са абсолютно забранени. Общо зоните за спорт и туризъм няма да са повече от 10% от територията на парка. Останалите 90% са резервати и строго защитени територии.

И този път неверните твърдения се лансират от организациите, финансирани чрез швейцарски фондове.Българо-швейцарска програма Биоразнообразие"с представители Петко Цветков и Стефан Аврамов, WWF световен фонд регистриран в град Морж, Швейцария Весела Кавръкова и Катерина Раковска, швейцарските програми "Зелени закони" Тома Белев и "Прозрачни планини" Андрей Ралев. От нещата, които говореха на пресконференцията, се налага изводът че тези хора или са пълни профани и нищо не разбират или изцяло са се продали и работят срещу страната за пари. Упоритостта, с която непрекъснато провокират скандали, насочени към зимния туризъм у нас, може да се обясни единствено с предположението че това е важно условие за отпускане на пари. Крайно време е да си зададем въпроса дали компромисите, които се правят от години към лъжите и провокациите на еколозите нямат вече твърде висока цена.

Последвайте канала на

Novini.bg
1955 2

Коментари 2

Добави коментар

2014.12.23 | 07:23

2
Цяла България ви знае вас от "Природа за хората и регионите" че сте мафиотско-олигархична организация.
Бай Иван

2014.12.23 | 07:23

1
Филип Цанов докато ще бълва. Всички знаем, че е пуделче на Цеко

Добави коментар

Водещи новини