Изнасяме шоколад за китайската Нова година

  • 22 декември 2014 13:32

  • 2186
  • 2
Изнасяме шоколад за китайската Нова година
©

Започна ударен износ на български стоки за китайската Нова година в азиатската страна.

Там ще празнуват с български шоколад, сирене и вино. Експортът ни за Китай е най-силен през декември заради тяхната Нова година през февруари, като пласираме основно храни. Това съобщи Веселин Илиев от Българската стопанска камара, пише в. "Новинар". Той допълни, че всяка година българските фирми износители за Европа са най-активни в месеците преди Бъдни вечер.

Продават се най-вече коледни стоки през октомври и ноември. „Причината е, че в Западна Европа започват да украсяват за Рождество още от средата на ноември”, уточни Илиев. Той беше категоричен, че това са изключително силни месеци за износа, но има и големи количества внос. Оказва се, че всички чужди стоки на нашия пазар са произведени в Китай, въпреки че повечето от тях са ни продадени с европейски марки.

„Много европейски компании купуват стоките от Китай, но ни ги продават със собствени марки”, обясни Илиев. По думите му повечето внесени продукти директно от Китай са основно дрехи, обувки и хранителни продукти. „Знаете, че чесънът на пазарите ни е основно китайски, Смилянският фасул също е оттам, тъй като в Родопите нямат достатъчни количества, за да задоволят търсенето”, каза още експертът.

И докато масово компаниите производители, износители и вносители на храни и коледни стоки се радват на добър оборот около празниците, има и фирми, които през декември са на ръба на оцеляването. Най-затруднени в месеците около Коледа и Нова година са производителите на пластмасови изделия и различни химични препарати, обясниха от бранша.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Варна

2014.12.25 | 08:12

2
Своге сушард в сладко кисел сос!

2014.12.25 | 08:12

1
omysial from

Добави коментар

Водещи новини