Странни коледни и новогодишни традиции от цял свят

  • 22 декември 2014 12:22

  • 2747
  • 2
Странни коледни и новогодишни традиции от цял свят
©

Коледните и новогодишните празниците са едни от малкото чествания, които успяват да обединяват целия свят в общ дух на вълшебно настроение. И ако датите в календара за Коледа и Нова Година са едни и същи навсякъде по земното кълбо, то съвсем не е така по отношение на обичаите, свързани с празнуването в различните кътчета по света.

Търсачката за хотели trivago.bg провери къде се честват най-интересните и странни традиции по света и ви кани на изненадващо пътуване наситено с много празнично настроение, пише manager.bg.

Испания - 12 гроздови зърна за Нова Година

В Испания Нова Година се посреща с пълна уста и мълчаливо. Според традицията, превърнала се в суеверие, точно в 12 часа на Нова Година всеки трябва да изяде точно 12 гроздови зърна за късмет. Гроздовите зърна отговарят на месеците от новата година и нито едно от тях не бива да бъде пропуснато, тъй като това вещае лош късмет през месеца, на който отговаря.

Аржентина - Розово бельо

Ако решите да посетите Аржентина за Коледните и новогодишните празници, ще бъдете изненадани от розовото бельо окичено по витрините на почти всички магазини. Според традицията, всички неомъжени жени трябва да получат за подарък розово бельо в навечерието на Нова Година. Розовият цвят символизира чистата и романтична любов, и според поверието бельото в такъв цвят носи на притежателката си късмет в намирането на идеалния мъж. В днешно време, традицията за носене на розово бельо се възприема от всички жени, независимо от години и брачен статут. Твърди се, че цветът на бельото е избран в розово, тъй като е комбинация от червено (цветът на дявола) и бяло (цветът на Господ).

Мексико - „Las Posadas”


„Las Posadas“ са популярни коледни фестивали провеждани от 16-ти до 24-ти декември в Мексико, Гватемала и Ел Салвадор. Празненствата честват пътуването на Дева Мария и Йосиф от Назарет до Витлеем и тяхното пренощуване по пътя в очакване на раждането на Исус. През всеки от 9-те дена на фестивалите, хората посещават своите съседи от къща на къща наподобявайки пътуването на Йосиф и Мария. По време на посещенията, се счупва традиционната коледна пинята със 7 върха символизиращи седемте смъртни грехове. Пинятата трябва да бъде счупена с пръчка, представяща мощта на Бог и с превръзка на очите, символизираща вярата. Бонбоните и сладките падащи от строшената пинята символизират подаръците и възнагражденията към хората, преборили греха.

САЩ - Коледна кисела краставичка


Традицията за коледната кисела краставичка се празнува в САЩ от началото на 19-ти век. Коледна играчка с формата на кисела краставичка се скрива в клоните на коледната елха на всяко семейство. Вярва се, че който първи намери играчката ще бъде късметлия през цялата следваща година. Големите магазини и молове също увличат своите клиенти и скриват по една кисела краставичка-играчка в голяма елха, като подаръците за най-добрия търсач включват ваучери за безплатно пазаруване. Най-широка разпространената история за началото на традицията произлиза от затвора Камп Съмтър по време на американската гражданска война, където редник Джон Лоуър бил пленен. Според поверието, след дълги молби, той получил от охранителя си една кисела краставичка, която го спасила от гладна смърт. След като е освободен и се връща при семейството си, той решава да скрие кисела краставичка в коледната елха като така започва традицията.

Исландия – обувки на перваза и дрехи за подаръци

Вечерта преди 12-ти декември, исландската традиция повелява децата да оставят едната си обувка на перваза на прозореца, като през тази вечер първият Коледен човек или „Yule Lad“ слиза от планината и идва в града. Обувката трябва да остане на перваза до Коледа, като така всеки един от 13-те Коледни човеци ще може да остави своите подаръци в дните до Бъдни вечер. Послушните деца намират в обувката си малки подаръчета и бонбони, а лошите – картофи. Друга интересна Коледна традиция в Исландия е свързана с подаряването на дрехи за Коледа. Според поверието, този, който не получи нова дреха за подарък, ще бъде изяден от голямата коледна котка, която слиза от планината в навечерието преди Коледа.

Украйна – паяжина в коледната елха

Интересна традиция в Украйна повелява коледните елхи да бъдат украсявани с паяжини. Според легендата, в едно бедно семейство отгледали елха за Коледа, но парите им не стигнали за коледната украса. Елхата останала без декорация в центъра на къщата и след няколко дена, паяците започнали да плетат своите паяжини по клоните ѝ. Когато децата се събудили на Коледа открили, че паяжините са се превърнали в чисто злато.

Италия, Бефана

В Италия на 6-ти януари традиционно се празнува Богоявление и всички деца нетърпеливо се събуждат, за да проверят какви подаръци им е оставила добродушната старица Бефана. Според поверието, Бефана е била бедна селянка, но много добросърдечна и известна с вкусните си гозби. Тримата влъхви срещат Бефана по пътя си към малкия Исус и я питат за посоката. Тя не успява да ги упъти, но в замяна им предлага да пренощуват в нейната къща и ги нагостява. В знак на благодарност, тримата влъхви я канят да дойде с тях при Божия син. Тя първоначално отказва, тъй като има много работа вкъщи, но на следващия ден променя решението си и тръгва да търси тримата влъхви и малкия Исус. За съжаление, не успява да ги намери и до ден днешен обикаля по къщите в търсене на малкото бебе. На всички добри деца, тя подарява бонбони и играчки, а на непослушните оставя въглища, лук или чесън.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2747 2

Коментари 2

Добави коментар
Хо-Хо-Хо

2015.01.07 | 15:25

2
Ето няколко странни коледни традиции от България: 1. Да прекараш Коледа, на работа. 2. Да си пенсионер и да умираш от студ, сам на Коледа. 3. Да си пенсионер и да спиш в кошарата на Коледа, пазейки най-ценното ти останало нещо, магаре.. да не го откраднат цигани. (даваха такъв дядо по телевизията.. спи в кошара :(( ) 4. Да прекараш Коледа далеч от семейството си в чужбина, работейки като роб. 5. Да не подаряваш на децата си подаръци, защото нямаш пари, безработен си, не си представител на малцинство или работодателите ти не са ти плащали от няколко месеца. Весели празници.
Важно!

2014.12.22 | 23:45

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените! На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците(персонала)освен това не ти дават да се храниш,на всякъде са поставили камери и те следят като затворник и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене!Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини