Изтича специалният надзор над банка "Виктория"

  • 22 декември 2014 10:54

  • 828
  • 1
Изтича специалният надзор над банка "Виктория"
©

Специалният надзор над Търговска банка "Виктория" изтича днес. Вложителите в банката имат достъп до всичките си средства вече десет дни. Парите бяха осигурени чрез продажба на част от кредитния й портфейл, пояснява БНР.

Търговска банка "Виктория" беше под специален надзор максималния възможен период от шест месеца. При поставянето си два дни след Корпоративна търговска банка тя носеше името "Креди Агрикол България" и бе станала собственост на КТБ по-малко от два месеца по-рано.

Поставянето й под специален надзор се наложи след масираното теглене на пари от КТБ, като липсата на достатъчно средства засегна и дъщерната банка. В хода на надзора над двете банки и след направени редица проверки в тях, банка "Виктория" беше счетена за жизнеспособна, за разлика от Корпоративна търговска банка, в която бяха открити множество нарушения и се установи дупка от 4,5 милиарда лева.

Към "Виктория" беше проявен на няколко пъти инвеститорски интерес, но никога официано пред БНБ.

След отнемането на лиценза на банката – майка от БНБ решиха да оздравят "Виктория" и да осигурят достъп до парите на всички вложители, а не само на тези с гарантирани суми. Подготви се и смяна на Управителния съвет, в който ще остане и един от квесторите на "Виктория". С вземането на това решение от БНБ обявиха, че от днес банката трябва да заработи нормално. Ако не изпълнява своите изискуеми задължения или нейните финансови и регулаторни отчети покажат отклонение от нормативните изисквания, към нея ще бъдат приложени съответните мерки, предвидени в Закона за кредитните институции.

Последвайте канала на

Десислава Станева
828 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.23 | 20:29

1
А лихвите кога ще паднат?

Добави коментар

Водещи новини