Тази вечер настъпва астрономическата зима

  • 21 декември 2014 15:56

  • 1915
  • 1
Тази вечер настъпва астрономическата зима
© Getty Images/Guliver

Тази вечер малко след полунощ в 01:03 часа настъпва астрономическата зима. Това каза Пенчо Маркишки, физик от Национална астрономическа обсерватория – Рожен в интервю за Агенция „Фокус”. Той обясни, че моментите на слънцестоенето и равноденствието не се случват по едно и също време всяка година заради добавянето на един високосен ден на всеки 4 години и това води до отместване на моментите в различните години.

„Земята и Луната имат общ център, около който те се движат взаимно. На пръв поглед изглежда, че Луната обикаля Земята за време един зидеричен (звезден) месец, който е 27 денонощия, 7 часа, 43 минути и 12 секунди. Земята също се отмества леко при това взаимно движение и така се оказва, че двете тела Земя и Луна обикалят около общ център на масите си, които се нарича барицентър. Този барицентър е под земната повърхност, но не съвпада с центъра на Земята, а е на 1700 км под земната повърхност, тоест на около 4640 км от земния център”, обясни физикът от обсерваторията в Рожен.

„Това означава, че в даден момент Земята може да се окаже малко по-напред по орбитата си около Слънцето поради това отместване. Друг път се оказва по-назад, поради което достига точките на слънцестоене или равноденствия по различно време в различните години”, подчерта Маркишки.

„Втора причина е добавянето на един високосен ден на всеки 4 години, което също води до отместване на моментите на слънцестоенетата и равноденствията в различните години”, каза още Пенчо Маркишки.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1915 1

Коментари 1

Добави коментар
щъ

2014.12.21 | 17:44

1
...И икономически....

Добави коментар

Водещи новини