Някои региони във Великобритания страдат от недостиг на лекари

  • 21 декември 2014 12:28

  • 1543
  • 0
Някои региони във Великобритания страдат от недостиг на лекари
© gettyimages

Завършилите медицина трябва да получават поощрения да станат общопрактикуващи лекари в областите в Англия, в които джипитата  са дефицит, посочва Кралският колеж за общопрактикуващи лекари, цитиран от в. "Индипендънт".

Официални данни показват, че Североизточна Англия, Ийст Мидландс и Йоркшир са останали без достатъчно нови попълнения сред джипитата. Финансовият министър Джордж Озбърн отдели 1,2 милиарда британски лири, за да бъде подобрен достъпът до семейни лекари, но данните показват, че през 2014 г. едно от всеки три места за специализанти е останало незапълнено в Североизточна Англия и в Ийст Мидландс. Други региони са успели да запълнят 93 на сто от местата си. Има опасения обаче, че догодина набирането на специализанти по обща медицина ще претърпи същото регионално разделение, което ще осуети целите на правителството да назначава по 3250 нови джипита годишно до 2016 г.

В Англия през 2014 г. са били наети 2688 общопрактикуващи лекари , оставяйки близо 400 поста незаети. Уелс и Шотландия, от друга страна, са успели да запълнят около 90 процента от специализантските си места. Социологически проучвания показват, че само 11 процента от новопостъпилите студенти в медицинските университети планират кариера като общопрактикуващи лекари, отбелязва "Индипендънт".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини