За пръв път. Осъдиха терорист във Финландия

  • 19 декември 2014 15:48

  • 1050
  • 0
За пръв път. Осъдиха терорист във Финландия
©

Първата присъда за тероризъм бе произнесена във Финландия, предаде ТАСС.

Днес магистрати от окръжен съд в столицата на северноевропейската държава Хелзинки взеха решение по дело, започнало през септември 2014 г. Четирима души застанаха на подсъдимата скамейка по обвинения в събиране и изпращане на пари за действащата в Източна Африка ислямистка организация "Аш Шабаб". Основният обвиняем получи ефективна присъда от една година и четири месеца. Той бе признат за виновен не само във финансиране на екстремистка групировка, но и за привличане на потенциални терористи, както и за подготовка на престъпления с цел извършване на атентат. Останалите трима души получиха по пет месеца условно.

Престъпниците са събрали около 3000 евро, добре знаейки за какво ще отидат парите. Освен това получилият ефективна присъда ислямист е вербувал брат си в редиците на "Аш Шабаб" и е смятал да отвлече своя непълнолетен племенник. Момчето е трябвало да премине обучение за извършване на терористична дейност. Обвиняемите отричат всичко.

Финландската полиция е започнала разследването през 2011 г. Оттогава са били разпитани шестима обвиняеми и около 40 свидетели. Двама заподозрени са били освободени поради липса на доказателства.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини