Русия готова да разгледа възможността за български газов хъб

  • 19 декември 2014 14:43

  • 3627
  • 5
Русия готова да разгледа възможността за български газов хъб
©

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в телефонен разговор с руския си колега Александър Новак, съобщиха от Министерството.

Двамата министри обсъдиха важни аспекти на сътрудничеството между двете страни в енергийната област.

Министър Петкова запозна руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, каза тя. Петкова бе категорична, че проектът трябва да се реализира при спазване на европейското законодателство.

Министър Петкова представи пред Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната в контекста на българската позиция, свързана с "Южен поток". Както е известно, идеята на правителството е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна - там, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток". Тази идея беше представена и пред Европейската комисия от премиера Бойко Борисов при посещението му в Брюксел.

От своя страна министър Новак каза, че до момента Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа.

Той подчерта необходимостта българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждане на морската част на газопровода. Министър Петкова поясни, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Въпреки заявеното от президента Путин намерение за спиране на проекта, до момента България все още не е получила официална информация от руската страна за нейната позиция, подчерта министър Петкова. Тя поясни, че това е важно за България, особено в контекста на стратегическото партньорство между двете страни в областта на енергетиката.

Двамата министри се съгласиха, че задълбочаването на диалога по тези въпроси е от ключово значение за изясняване на всички аспекти по проекта и реализацията му в интерес както на Русия, така и на Европейския съюз. В края на разговора министър Новак получи покана от министър Петкова да посети България в удобно за него време и разговорите по тази и други теми от взаимен интерес да продължат.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3627 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
FM

2015.03.03 | 08:31

5
Русия само ще разгледа. Имахме шанс, но испуснахме възможноста.

2015.03.01 | 14:50

4
Като ни опря до кокала , се разбързахме. И разговори проведохме и документи издадохме набързо.... Можело значи...
Бял Полуовес

2014.12.24 | 16:35

1
Както винаги Геят,Беят и Злодеят го спряха,А Бойко го пусна!
КОСТА

2015.03.01 | 14:49

3
Нуше,свърши се тая...

2014.12.27 | 14:15

2
Все ми е на ума, че ще стане нещо?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини