Мартин Димитров: Готвените промени в пенсионната система са скандални

  • 19 декември 2014 09:54

  • 1491
  • 6
Мартин Димитров: Готвените промени в пенсионната система са скандални
© Булфото

Нито един текст не е закован, така че да не може да бъде променян по принцип, така че въпрос на дебат и виждане са промените в текстовете за пенсионното осигуряване.

Това каза Диана Йорданова, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси към Народното събрание в интервю за БНР. "Нашето виждане, когато сме внасяли тези текстове, е в това, че на практика в системата на ДОО на НОИ няма индивидуални партиди на всеки един от нас. Как ще бъде направено това и дали ще бъде направено, е въпрос на дебат. Относно критиките, които отправя г-н Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, бих могла да кажа, че ние не правим отстъпление по нито една точка, а напротив. Това, което сме коментирали, по което се работи повече от месец – действително една сериозна промяна, реформа на пенсионната система, която ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, защото нашата идея и цел е максимално широка подкрепа в парламента от всички представени политически сили, така че моделът, който ще изберем сега, да не важи за една-две години, а да бъде дългосрочен модел, който всяко едно следващо правителство да спазва", обясни тя.

Йорданова посочи, че в последните дни политици от Реформаторския блок са коментирали текстовете на закона, без да си ги прочели. "Вчера на бюджетна комисия за родените след 31-ви декември 1959-а година правото на избор се предполага, че някога сме го направили задължително. Текстът, който се предлага в момента, е следният: "Родените след 31-ви декември 1959-а година имат право да изберат как и къде да се осигуряват", т.е. през целия си живот до пенсионна възраст ние можем да продължим да се осигуряваме, както е сега, и една година преди да се пенсионира, човек може да направи своя избор, да прецени къде ще му бъде по-изгодно. Така че въобще не стои въпрос за една година и един месец, а става въпрос за следното – единствено тези млади хора, които тепърва през 2015-а година ще започнат работа, трябва в едногодишен срок да направят своя избор и да преценят дали желаят част от тяхната вноска да постъпва в частен фонд, или да си остане изцяло в НОИ". Според нея пенсионните фондове трябва промотират своите условия.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от Реформаторския блок посочи, че текстовете за промяна в пенсионното осигуряване са скандални. "ГЕРБ като обяви, че до края на месец март ще се обсъждат промените в пенсионната система, беше логично и този текст, заедно с останалите като увеличаване на пенсионната възраст и т.н., да подлежи на това обсъждане до края на март. Сега се получава така, че всички останали текстове се отлагат за тогава, а текстовете, които касаят частните пенсионни фондове, без дори да са минали две четения, се предлагат сега. Една такава позиция е крайно неубедителна", каза той.

Според Димитров обаче предложението за промяната в пенсионното осигуряване няма да бъде подложено на широко обществено обсъждане. По думите с промяната в Закона няма да се гарантира и свободен избор на гражданите по отношение на частните пенсионни фондове и НОИ, тъй като, ако до една година не бъде избран съответен пенсионен фонд, вноските за пенсия служебно да отиват в НОИ. Димитров посочи като основен проблем на текстовете, че ако веднъж бъде избрано парите за пенсионно осигуряване да отиват в НОИ – това не може да бъде променено. "Затова подобни текстове не се приемат за една седмица", категоричен беше той.

Друг проблем, според Димитров, е служебното записване на млади хора в НОИ. "Представете си млад човек, който няма необходимия опит, искат да го запишат служебно в НОИ, което е крайно неприемливо", завърши депутатът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1491 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.12.19 | 12:02

3
ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СА КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ НА ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ.

2014.12.19 | 12:22

6
От частният фонд можеш да се откажеш, но отНОИ - никога !

2014.12.19 | 12:21

5
АКО СЕ ДАДЕ СВОБОДА НА ХОРАТА ВСИЧКИ СИ ВКАРВАТ ПАРИТЕ В НОИ И ЧАСТНИЦИТЕ ФАЛИРАТ. ЗАТОВА Е ТОЯ РЕВ
Cyta46

2014.12.19 | 12:20

4
Sled 40 godini sht go ima li tozi chasten fond ...pomislete 40 godini sa mnogo godin....

2014.12.19 | 10:38

2
Глупак!

2014.12.19 | 10:31

1
promenete izborniqt kodeks - zaduljitelen vot

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини