Борисов: Санкциите играят по-лоша роля за България, отколкото за Русия

  • 19 декември 2014 06:27

  • 2931
  • 15
Борисов: Санкциите играят по-лоша роля за България, отколкото за Русия
©

Всички вече знаят, че удължаването на живота на пети реактор в АЕЦ "Козлодуй" догодина, ако не се извърши, действително ще има катастрофа с цената на тока в България. Страната ни има пакет от проблеми, които трябва да реши с Русия и санкциите, които ние поддържаме, в случая играят по-лоша роля за България, отколкото за самата Русия.

Това заяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред български журналисти в Брюксел тази нощ, след края на заседанието на Европейския съвет, цитиран от БТА.

Премиерът съобщи, че е запознал своите колеги с проблемите на нашата страна в областта на енергетиката, с въпросите около проекта за газопровода "Южен поток", с идеите за изграждането на разпределителен газов възел край Варна, с възможностите за възобновяването на проекта "Набуко-Запад".

Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", посочи министър-председателят.

По неговите думи при правителството на Пламен Орешарски по "Южен поток" изолацията на България в ЕС не е дала възможност на европейските държавни ръководители да се запознаят с проблемите по проекта.

Хората сега разбраха, че имаме междуправителствено споразумение (с Русия, б.р.), одобрено от българския парламент, имаме наказателни процедури от Европейската комисия, защото не са си направили както трябва търговете (за строеж на газопровода - бел. кор), в същото време не са обяснили, че имаме двустранно споразумение от 2006-2007 г., когато третият енергиен пакет на ЕС не е важал и отново ще отидем на арбитраж, поясни Борисов.

Той цитира председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, според когото България трябва да извършва подготвителните дейности за газопровода, особено в морската част, за да няма руската страна никакви основания да казва, че по наша вина проектът спира, "защото ще ни осъдят и ще ни вземат парите, както по други такива проекти". България вече може спокойно да си изпълнява ангажиментите по предварителните дейности, не зад гърба на ЕК и на европейските партньори - на всички важни хора в ЕС им е обяснено, че ако не е така, трябва да се подготвим и да плащаме милиарди, поясни Борисов.

Премиерът е уточнил пред своите колеги, че руските тръби вече са в България и страната ни ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти. Той съобщи, че е получил огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми.

В никакъв случай България не трябва да бъде виновна за спирането на "Южен поток", заяви Борисов. По неговите думи отговорът, който е очаквал за това какво нашата страна да прави по "Южен поток", е бил междуправителственото споразумение да бъде изпълнявано, за да не последват съдебни санкции и за да не се плащат пари, както по проекта за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС, добави Борисов.

В отговор на въпрос той посочи, че от ЕС му е казано по подготвителните дейности за газопровода България да издаде необходимите разрешителни, защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните спогодби и би могло "след това да плати целия масраф". Затова сега министерствата на земеделието и храните, на културата, на младежта и спорта, и на регионалното развитие, имат ангажимент да издадат документите, тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не по българска, заяви Борисов.

По повод обсъждането на отношенията с Русия в Европейския съвет премиерът изрази надеждата президентът Владимир Путин и дипломацията да си направят изводите, че тези военни действия, провокации, санкции, създават огромен проблем в Европа, всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая. Затова призовах за повече дипломатичност, за твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресията, защото това също не е добро решение, коментира премиерът.

Последвайте канала на

2931 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Гихоня у скотско

2015.01.03 | 01:46

15
Защо не позволи тогава да се строи АЕЦ Белене бе капут умрял? Щели да платят 10 милиарда. Като окрадохте милиардите от КТБ не рева , мърша с мърша.
Идеал Петров

2014.12.19 | 11:27

1
Ти ли ще извадиш кинтите за тоя паметник,бе ждрольо?
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:46

14
Бойко Борисов и Цветанов са мозъка на т. нар. група "Наглите", която преди изборите 2009 отвличаше и убиваше хора за да набира пари за предизборната си кампания. Последните години се разигра един добре режисиран театър в който тези хора "уж" бяха заловени. Между другото на някой от тях вече е платено да излежат 1-2 годинки за пред хората. Да не говорим, че цялата държава е превзета от мафиотите и престъпниците на клана ГЕРБ, това са: ДАНС, ГДБОП, полицията. В ДАНС е намърдана дори пачаврата на Цветанов! Да не говорим колко убииства са извършени 90-те години от мутрата Бойко! Да не говорим какво е правил като член на БКП 80-те години...Та какъв пример може да даде на децата това управление на ГЕРБ.
Гихоня у скотско

2015.01.03 | 01:21

8
На смешна държава , смешен премиер й приляга. Само , дето смехът е малко през сълзи и зъби. Да са живи и здрави олигофрените , дето ходят да гласуват за тая куха кратуна .Като гледам , не за дълго.
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:42

13
Бойко! Простата мазна Тиквенска кратуна, цървул долен гнусен селски, чалгаджийска напаст некадърна, махай се, изчезвай, скрий се в дън земята, зарови си някъде 6 декаровия провиснал задник, БОКЛУК популистки, Мазна гербаджийска мутро, вземи си Винету и билет за Цеца Величкович и се пръждосвай от моята Родина, която съсипа, унищожи и отрови - ТИ и цялата ти бездарна пасмина от кухи лейки.
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:41

12
Заради безпрецедентния опит да създаде хаос в Държавата, чрез внушаване и целенасочено поддържане на неверни слухове за банкова ликвидна криза, на лицето Бойко Методиев Борисов (Боко Тиквата) - бивш премиер на Републиката и лидер на организираната престъпна група "ГЕРБ" трябва да бъде снет депутатския имунитет. След което същият да бъде незабавно задържан под стража с предявено обвинение за вредителство със саботажна цел - деяние, съставомерно на чл. 107 от НК. Това е пътят за овладяване на възникналата банкова криза!
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:40

11
Някой да е виждал хомосексуалният Боко Тиквата с жена от 2001 година откато му дават мазната мутра по телевизията!? Не! Това не ви ли говори, че това същество е напълно сбъркано!? Как това същество от третия пол ще се защитава семейството и децата в България!?
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:39

10
Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата е на власт, всички предприемачи, интелигенция, учени, млади учени, ИТ специалисти, музиканти, писатели и т.н. се гответе за емиграция! Вождът и учителят, другарят генерал Боко Тиквата не търпи нищо „по-умно” от него! Ще бъдат закрити малкото останали успешни предприятия! Ще бъде съсипан най-старият Софийския университет! Ще бъде закрита най-старата институция БАН! Ще бъде нарочно орязан бюджета и спрени всички проекти! Интелигенцията ще бъде доведена до пълна мизерия! Много чужденци с бизнес в България се канят да закрият всичко! Ще ви управляват мутри, биячи, крадци и престъпници с основно и средно образование! Представете си каква помиярска държава сме щом като ни управлява идиот, като Боко Тиквата, който не е прочел една книга през живота си! Да не говорим за избирателите му!
Бойко Борисов е педераст!

2015.01.03 | 01:21

9
Жена се самозапали с рекламен кибрит на ГЕРБ с образа на Боко. Десетки други последваха съдбата й! Господ скоро ще накаже Боко Тиквата и избирателите му за всичко което ни е причинил! Само малко търпение! Скоро инсулт ще изкриви гнусната му мутра!
аман от прости хора!

2014.12.19 | 17:23

3
С това което плуеш тука,лайномет прост,доказваш ,че си циганин от атакЪ! Малоумието и простотията ви е безгранична с омбашията ви Сидеруглу.

2015.01.03 | 01:20

7
ТИКВА ! Трябва да се сцепи , докато не сме загинали ! Такъв батак направи !
From Germany

2015.01.03 | 01:20

6
На моите студенти в Германия не пропускам да им обясня кой е Боко Тиквата и как е бил назначен за министър-председател от мафията. Как като член на БКП преди 1989 година е малтретирал хора, които ходят на църква. Как след промените участва в силови групировки, наркотрафик и убийства и как се превръща в в един от най-големите наркотрафиканти в Европа и натрупва състояние за милиарди заедно с Цветелина Бориславова. Накрая как ЦРУ прикрива миналото му за да може да го използва. Тук хората които научават това наистина вече започват да се възмущават защо Меркел и други Европейски лидери са се срещали с него и защо България е в ЕС. Призовавам всички хора, заемащи обществени постове и работещи с много хора на територията на ЕС да изчистят този позор от лицето на България! Ако този мафиот отново фалшифицира и "спечели" изборите, този път не само България ще се вдигне, но и Европа ще вземе мерки!

2015.01.03 | 01:18

5
mnogo tozno kazano--s edna duma az kazvam-svinqta tikva trqbva da q kolim,tova ne e zovek a tlusto divo jivotno

2014.12.19 | 23:59

4
А бе, ти да не си СЕРГЕЙ станишев?

2014.12.19 | 11:58

2
Та колко милиарда викаш, че вече не ми се побират на калкулатора. Смешник.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини