Първи сме по иманярство в Европа

  • 18 декември 2014 17:59

  • 3182
  • 7
Първи сме по иманярство в Европа
© Булфото (архив)

Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България”.

„В Европа сме първенци по иманярство и е факт, че през последните години има значителен прогрес”, категоричен е той.

Доц. д-р Людмил Вагалински изрази желание да бъде направена изложба за спасените артефакти, която би била добре за публичното мнение и даде пример с Археологическия музей в Солун, където има такива изложени спасени артефакти.

Той заяви, че в Закона за културното наследство, който е най-променяният закон в България, е „вкарана тихомълком една поправка, според която археолозите бяха натоварени с охраната на археологическите обекти”.

Според него, основният въпрос е кой охранява и се грижи за археологическите обекти и заяви, че това са общините, които продължават да нехаят за това, което е на тяхната територия. „Те се сещат за тези обекти, само когато трябва да направят някакъв проект и да вкарат пари в общината”, посочи директорът на на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той призова да се мисли по този въпрос, защото не се знае кой е стопанинът и апелира за още по-тесни контакти със специалистите. „Няма постоянна колекция в българските музеи, която да е застрахована и това е работа на държавата. Музеите нямат този ресурс да ги застраховат”, добави още той и призова да се вземат мерки.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3182 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.02.20 | 00:29

6
Да ти е.а майката иманярска. Изнесохте ценности за десетки милиони, културата и историята на тази земя, пропита с кръв. Жалки подобия на човеци, който никои не наема за работа, това сте Вие. Само 1 ауреус (голяма монета) на търга, който преди дни спря Вежди Рашидов е струвала повече от 100 000 евро... колко такива монети, съкровища, предмети.. бяха изнесени от търгаши като Вас, дето и майките си ще продадат? Смърт за Вас! България над всичко!

2015.02.20 | 00:29

7
Promit mozuk. Daje v internet se prodavat svobodno avtentichni moneti

2014.12.21 | 16:07

3
Aureus e Rimska moneta. Neznam kakvo obshto ima Rimskata imperiq s Bulgaria ama shtom kazvash... A iznasqneto go pravqt sushtite drugari koito sa ti promili mozuka da vqrvash che ima neshto neredno v pritejanieto na moneta

2014.12.21 | 16:07

2
Предателите и турски подлоги от атака друго не знаете освен думичката "смърт"!

2015.02.20 | 00:29

5
Стига глупости! В другите държави отдавна е разрешено и е известно под термина "търсачество" - да ви е.а мамата милиционерска!

2014.12.21 | 16:08

4
Най-големите иманяри са правителството! Колко съкровища са подменили, а ние си мислим, че са истинските... И като излезе някое съкровище го занасят в Лувъра да го гледат французите, срещу тлъсти комисионни!

2014.12.19 | 22:26

1
Vsichki prestapnici ot toia bransh rabotiat za Cherepa i Boian Radev !

Добави коментар

Водещи новини