Експерт: След ограбването на КТБ се търси следващата жертва

  • 18 декември 2014 17:02

  • 6161
  • 7
Експерт: След ограбването на КТБ се търси следващата жертва
©

Изненадан съм от предложенията, които дойдоха след срещата на премиера със синдикатите. Бих ги определил като скандални и по отношение на начина, по който бяха предложени, и по отношение на предоставената аргументация, и по отношение на ефектите. Това каза пред БНР Константин Проданов – главен инвестиционен мениджър в един от частните пенсионни фондове и финансов експерт на АБВ.

"Тук става дума за бърникане в една система, която е много инертна. Тя е дългосрочна по своя характер и не може да се правят такъв тип промени, буквално в 12 без 5, без никакво обсъждане. Избяга се дори от стандартния диалогичен формат на тристранния съвет. Не мога да разбера и защо се бърза толкова да се направи това сега, при положение че всички останали елементи на пенсионната реформа се отлагат с 3 месеца. Защо е зорът точно сега това да мине? Очевидно се търси прокарване на нещо бързо, преди обществото да е разбрало за какво всъщност става дума. Няма оценка на въздействието, няма нищо. Размахва се едно имагинерно право на избор, а всъщност по презумпция, ако не се разпоредиш, парите ти отиват в общия кюп. Какво информирано право на избор може да направи 18-годишно момче, което току-що е завършило училище, пенсионирането му е последното нещо, за което мисли в момента. Това е просто начин в краткосрочен план да се запуши някаква фискална дупка по най-лесния възможен начин – слагане на ръка върху парите на хората", заяви експертът.

Проданов посъветва колегите си от АБВ не просто да не подкрепят, но и ясно и категорично да се разграничат от предложението: "Трябва да призоват да спре тази атака върху пенсионния модел в този му вид, защото това е промяна на цялостната логика на модела. Не виждам логиката тук. В дългосрочен план няма никакъв смисъл това да се прави. Негативните ефекти ще бъдат изключително сериозни. Това е популистка мярка от най-лошия вид".

Проданов е категоричен, че изобщо не може да се прави сравнение между пенсионните фондове и банките. По думите му, надзорът над фондовете е ежедневен. "Виждам едно желание – след като бяха ограбени парите от КТБ, сега се търси следващата жертва, следващите лесни пари, на които може да се сложи ръка. Лека-полека започва атаката", коментира експертът.

Над 1500 противници на готвените от ГЕРБ промени в модела на пенсионното осигуряване ще се съберат тази вечер в 18 часа пред Министерския съвет на протест под надслов "Да кажем "Не" на кражбата". Демонстрантите се организират в социалните мрежи, като сред потвърдилите участие се виждат имена на много представители на "Протестна мрежа".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6161 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
filtar

2015.01.09 | 08:30

7
kasata i saniraneto e za fashisti

2015.01.09 | 08:30

6
KRADLIVATA TIKVA TOVA MOGE

2015.01.09 | 08:29

5
Никаква “реформа“ не правят,просто грабят отвсякъде КТБ - пари и активи,пенсионни фондове,здравни фондове,всичко е пладнешки грабеж,смяна на закони и хора от службите и съда,на институциите,за да се измъкнат от наказание за кражбите си.

2014.12.23 | 06:27

4
Крадеца Пеевски се оглежда.
Явно си прозд

2014.12.22 | 21:41

3
Явно си мноо прозд

2014.12.22 | 21:41

2
Явно си БОЛЕН!
Еми

2014.12.22 | 09:12

1
Това е пладнешки грабеж.Освен всичко друго въвеждат крепостническото право ,което Русия, пак повтарям Русия,отмени преди 150 г.

Добави коментар

Водещи новини