Подобрение на строителния сектор в ЕС през октомври

  • 18 декември 2014 14:58

  • 735
  • 0
Подобрение на строителния сектор в ЕС през октомври
©

Строителството в еврозоната и в целия Европейски съюз отбеляза подобрение през октомври, но в същото време строителният сектор в България регистрира спад след солиден ръст през септември, показват днешни данни на Евростат, информира БНР.

Строителството в 18-те страни – членки на еврозоната се повиши през октомври с 1,3% на месечна база след спад с 1,0% през септември, като на годишна база се повиши с 1,4% (спрямо октомври 2013-а година) след понижение с 2,0% през септември.

Строителният сектор в Европейския съюз регистрира повишение през октомври с 0,4% на месечна база след понижение с 0,3% през септември, като на годишна база отчете ръст с 1,5% (спрямо октомври 2013-а) след анемичен растеж с 0,3% през предходния месец.

Подобрението на строителния сектор в Европа през десетия месец на годината обаче не се отнася за България, като според Евростат строителството в нашата страна се понижи през октомври с 1,0% на месечна база, но след ръст с 2,5% през септември. Това представлява влошаване на българския строителен сектор за четвърти от последните пет месеца. По този показател (на месечна база) нашата страна се намира в дъното сред всички 28 страни – членки, като по-голям спад на строителното производство е регистриран само в Румъния (понижение с 6,1%) и Великобритания (спад с 2,2%).

На годишна база строителният сектор в България през октомври се повиши с 2,7% (спрямо октомври 2013-а), но след ръст с 6,4% през септември, като по този показател нашата страна продължава да заема престижно пето място сред всички страни – членки на ЕС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини