Путин обеща да вдигне Русия на крака до 2 г. (обновена)

  • 18 декември 2014 10:40

  • 19493
  • 115
Путин обеща да вдигне Русия на крака до 2 г. (обновена)
© gettyimages

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се повишил, каза руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 на традиционната си годишна пресконференция.

Държавният глава посочи, че за първите десет месеца е бил отбелязан ръста на БВП от 0,7%, очакваме до края на годината той да бъде до 0,6 на сто, допълни той. "Държавният бюджет ще излезе на плюс", каза още Путин. Според него лошата икономическа ситуация е предизвикана от външни фактори, като посочи спада на цената на течните горива. "Централната банка и правителството на Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега действат адекватно и работят в правилната насока", каза още Путин. Той заяви, че кабинетът в Москва трябва да контролира и цените на стоките от първа необходимост. Президентът призова правителството да работи заедно с федералната служба за борба срещу монопола.

Путин заяви днес, че сегашната неблагоприятна ситуация може да продължи максимум две години. Изходът от сегашната ситуация и растежът на руската икономика са неизбежни, при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата за това ще са необходими две години, посочи Путин на десетата си годишна среща с журналисти в Москва.

Той допуска, че ситуацията може да започне да се подобрява още през първото тримесечие на следващата година, но има доста  фактори на неопределеност, отбелязва ТАСС. Според руския държавен глава централната банка и правителството предприемат адекватни мерки за сегашната ситуация, но възникват въпроси по отношение тяхната своевременност.

Сегашната ситуация е провокирана преди всичко от външни фактори, но ние самите не сме направили много, посочи Путин.  По думите му Руската централна банка (РЦБ) не планира неразумно да харчи резервите си, които възлизат на 8,4 трилиона рубли. Той допуска, че може да се запази достигнатото понижение на курса на рублата. Путин се надява, че повишената неотдавна основна лихва на  централната банка ще се понижи, доколкото икономиката се приспособява към ситуацията.

Путин заяви, че ще се наложат съкращения. "Това е е неизбежно. Но също толкова е неизбежен и ръстът на световната икономика", каза още той. "Стопанството ще се приспособи към ниските цени на петрола и газта", допълни президентът на държавата.

"Трябва да се работи и външните условия ни карат да бъдем иновативни. Трябва да увеличим дотациите за производството. Имам предвид и данъчна ваканция и най-вече за малките предприятия", допълни Путин за икономическата политика. "Санкциите имат влияние до 30% от нашата икономика", посочи още той.

"Разширяването на НАТО е нова Берлинска стена. Имаше две разширения, които изградиха нови стени. Западните ни партньори изстискват източните си васали. Твърдата ни позиция по кризите, включително и украинската, показва, че трябва да има преустройство на отношенията въз основа на взаимното уважение", каза още Путин.

Путин отрече като главнокомандващ отрече да е изпращал руски военни да се бият срещу частите на Киев в Източна Украйна. Той определи действията на украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември и премиера на страната Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град като наказателна акция.

"Сегашното икономическо положение е наказателна операция за това, че искаме да сме самостоятелни и въпросът не е в Крим, а просто защото искаме да защитава суверенитета", каза още Путин. "Не искаме да ни одерат кожите и да ги сложат на стената", категоричен бе Путин по повод западните санкции.

"Европейският газов хъб зависи не от нас, а от европейските ни партньори. Те трябва да решат дали им искат да получават енергийни доставки с най-ниски цени. Ние можем от Турция да направим връзка с Гърция, а оттам през Македония, Сърбия и до Австрия", коментира Путин.

Президентът на Русия, се спря и върху развитието на спорта. "Олимпиадата в Сочи безусловно е важно събитие. Ние няма да икономисваме от инвестиции в Световното първенство по футбол", каза още президентът.

Путин заяви, че властовите структури в страната му не се занимават с гонения срещу противници на властта. "Може да има някаква реакция от страна на определи обществени среди, но това е право на изразяване на мнение. Точно обратно обаче правят някои наши европейски партньори. Външното министерство на Латвия забрани влизането на няколко руски певци", припомни той.

"Ние нямаме дворци и заради това не може да бъде извършен дворцов преврат. Ние имаме Кремъл, който се охранява добре. Ние имаме подкрепа от народа, защото ние, и аз включително, работим в полза на мнозинството на руснаците", отговори на въпрос Путин дали се страхува от дворцов преврат.

"Руският елит това е селянинът, който храни държавата. Само силна Русия може да развива бизнес", каза още президентът.

"Ние не провокираме никого и не приемаме обвиненията в агресия", каза още Путин. Той заяви, че страната му има две бази в чужбина - в Таджикистан и Казахстан и те са създадени по молба на местните власти. Президентът допълни, че НАТО приближава части към руските граници. "Така че не ни обвинявайте в агресия", отговори той на въпрос на британски журналист.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе определен от руския си колега като мъж. Путин разказа за срещата си държавния глава на югоизточната ни съседка на 11 декември 2014 г. , когато бе сложен край на газопровода Южен поток. "Казах на господин Ердоган да не оглавяваме нашите планове. Не трябва да плашим гъските, утре те ще ни налетят", каза още Путин. Ердоган обаче е отговорил на руския държавен глава: Не, ние ще обявим за всички наши проекти.

"Рано е да взимат решения за президентските избори през 2018 г. Това решение трябва да се вземе след постигането на резултатите, постигнати по време на работата. Трябва да се поема отговорност и аз не бягам отговорност. Тя трябва да бъде поета от членовете на правителството и от ръководството на централната банка и, както казах в началото, действията на банката и кабинета са правилни. Най-важно да се осигури благосъстоянието на руснаците и да се индексират пенсиите", каза Путин и поздрави събралите над 2000 журналисти с настъпващата Нова година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
19493 115

Свързани новини

Коментари 115

Добави коментар

2014.12.25 | 09:38

75
Трябва да си изключително некадърен, за да успееш за 15 години да фалираш такава богата държава.

2015.01.11 | 17:03

115
Ама естествено. Тази държава цял век се управлява от дегенерати. Ленин - 1.55, мерете му мършата. Сталин - 1.62, сакат. Деканозов - Н-к НКВД - 1.41. Медведев - 1.52. Путин - 1.58.

2015.01.11 | 17:02

112
2000 година средната работна заплата в Русия е 80 долара. За 2013 е над 800. 2000 година БВП на Русия е около 500 млрд. долара, днес е над 2,5 трлн. долара. БАХТИ ФАЛИТА, ЧЕСТНО!

2015.01.11 | 17:03

114
Къде сте бе, рубладжийчета? Спряха ли да ви плащат от Руската легация?

2015.01.11 | 17:03

113
Един пост против Америка ни го плащат по 20 копейки. Вече не си струва цял ден да щракам за без пари. Отивам на Оковръстното.

2015.01.11 | 17:02

111
Поредната руска излагация. Винаги са виновни Западът и четирите годишни времена. Никога скапаният Кремъл. Смях. Богата държава - бедност и глад за народа... :-)

2015.01.11 | 17:02

110
Кога ще се оправи Русия ли? Като цъфнат налъмите! Тогава.

2015.01.11 | 17:01

109
Къде са ми дядовците, Путин? И двамат лежат в бесткръстни гробове. Да си проклет!

2015.01.11 | 17:01

108
Путин по-добре изобщо да не си показва мордата. Прилича на надзирател-людоед от сибирските концлагери. ГУЛАГ.

2015.01.11 | 17:01

107
Застреляйте се бе, чекисти! Играта свърши!

2015.01.03 | 10:44

106
През 971 руските орди разрушават Плиска и България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни разрушава Казан и Волжка България. Във войните си с Турция руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме и войната 1877/78 с 13 тона злато. Против Съединението е и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира Батенберг, искащ независима България. Напада ни през 1916 и е бита. Организира метежа от септ. 1923 и плаща взрива през април 1925. След 1944 избива елита и прави България коцлагер. За 45 г разорява България и днес продължава да я ограбва. За всичко това - като българин - аз мразя Русия! А вие защо я обичате, предатели и руски подлоги?

2014.12.25 | 09:48

105
Браво на Русия, браво на Путин!!! Положението на рублата всички знаем, че е планирано от САЩ и Брюксел, но е временно. Не забрявяйте, че и Наполеон, и Хитлер си счупиха краката пред Моск ва! И с Обама ще стане така!
ЛУД

2014.12.25 | 09:47

104
ХАХА.КВИ РУБЛИ ВИ ГОНАТ,ЗЛАТНИ ЛИ!?НЕ ВИДИТЕ РИ,ЧЕ РУБЛАТА ПАДНА НАПОЛОВИНА ЗА 5 МЕСЕЦА,А ЛИХВЕНИЯТ ПРОЦЕНТ,ОСНОВНИЯТ, Е 18.С ДОБАВКАТА НА БАНКИТЕ СТАВА НАД 30%.РУСИЯ Е ЯДРЕН ВИЛИКАН И ИКОНОМИЧЕСКИ ЛИЛИПУТ.БВП НА РУСИЯ Е КОЛКОТО НА ИТАЛИЯ,А 70%ОТ НЕГО СЕ ФОРМИРА ОТ ДОБИВ И ТЪРГОВИЯ СЪС СУРОВИНИ.КОТО РАЗВИВАЩА СЕ ДЪРЖАВА.

2014.12.25 | 09:47

103
КОЙТО Е БИЛ УМЕН ДА СИ КУПИ РУБЛИЧКИ НА НИСКИЯ КУРС СЕГА Е НА ДАЛАВЕРКА. НО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ КОГА И КАК.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини