Япония строи свръхскоростна железница

  • 18 декември 2014 07:23

  • 2702
  • 1
Япония строи свръхскоростна железница
©

В Япония започва строителството на най-дългото в света трасе за скоростни влакове на магнитна възглавница – маглев. То трябва да е готово до 2027 г. и да свързва Токио и Нагоя на основния японски остров Хоншу, предаде ТАСС.

Строителните дейности започват с изграждането на двете крайни станции – на централната гара в Нагоя и на гара Шинагава в центъра на Токио. През идните години ще започне изграждането на поредица подземни тунели, където ще мине трасето на влаковете маглев, съобщи компанията оператор JR Tokai, пише в. "Монитор".

Според проекта над 80% от цялото трасе с дължина 286 км ще се намира под земята. Последният модел японски маглев може да се движи със средна скорост около 500 км/ч и ще изминава разстоянието между Токио и Нагоя за 40 мин. Сегашните японски скоростни влакове шинкансен (влак стрела) преодоляват това разстояние за час и 18 мин. Строителството на линията ще струва на JR Tokai 5,5 трилиона йени, или 45,8 млрд. долара.

Планира се и продължение на трасето до Осака, което може да стане до 2047 г. Така общата дължина ще достигне 515 км. Пътуването ще отнема само 67 мин. вместо сегашните 2 часа и 25 мин. Влаковете маглев (от магнитна левитация) използват магнитно поле, което да ги повдига и да ги задвижва.

По-малкото движещи се и триещи се части позволяват по-голяма скорост и ефективност, но изграждането и поддържането на мрежата е скъпо. Междувременно заради силните снеговалежи в страната загинаха двама души, съобщи агенция Киодо.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2702 1

Коментари 1

Добави коментар

2014.12.27 | 12:41

1
Не е имало комунизъм там.

Добави коментар

Водещи новини