В Пакистан върнаха смъртната присъда

  • 17 декември 2014 21:39

  • 2161
  • 1
В Пакистан върнаха смъртната присъда
© Getty Images/Guliver

Пакистанският премиер Наваз Шариф вдигна мораториума върху смъртното наказание за случаи, свързани с тероризъм. Това стана ден след като талибани нахлуха в училище в град Пешавар и зверски убиха 132 дeца и деветима възрастни, пише "Стандарт".

Говорителят на премиера Мохиудин Уани заяви, че Шариф е одобрил решението, взето по-рано от комисия, съставена от министри.

Според правозащитни организации около 800 от 8000 затворници са осъдени на смърт заради тероризъм.

Днес избухнаха две бомби в девически колеж в градчето Дера Исмаил Хан, който се намира на около 304 км южно от Пешавар. За щастие, няма данни за пострадали. Органите на реда охраняват колежа, районът е отцепен, търсят се атентаторите. Засега нито една групировка не е поела отговорност за взривовете, но следите водят към талибаните, обявиха властите.

В сряда в страната бе обявен тридневен национален траур в памет на жертвите, а цялата нация се подготвяше за погребенията на невинните деца и хората от училищния персонал.

Предполагаеми талибански радикали извършиха самоубийствен бомбен атентат, а след това щурмуваха клон на Кабул банк в южната афганистанска провинция Хелманд. Атентатор самоубиец се взриви на входа на клон на Кабул банк в Лашкар Гах, след което трима нападатели нахлуха в сградата. Един от нападателите се е самовзривил в банката по информация на длъжностни лица. Нападението приключи след четиричасова престрелка между нападателите и силите за сигурност. "Осем души са загинали при атаката - шестима цивилни и двама охранители", каза говорителят на губернатора на провинция Хелманд Омар Звак.

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" са убили 150 жени в западната част на Ирак, защото отказали интимна връзка с джихадисти. Това разкри във вторник иракското министерство за правата на човека.

"Един от главатарите на ИД - Абу Анас ал Либи, е заповядал да бъдат убити около 150 жени, сред тях бременни и непълнолетни, защото отказали да влязат в интимна връзка с бойците на ИД", се казва в документа, разпространен от министерството. Трагедията се е разиграла в град Фалуджа, провинция Анбар, на 57 км западно от Багдад.

Освен това, по данни на министерството, джихадистите превърнали една от градските джамии в голям затвор, където са затворени стотици мъже и жени, опитали се да се противопоставят на действията на ИД.

Иракският министър за правата на човека Мохамед ал Баяти отбеляза, че неговото ведомство се старае да регистрира всички престъпления и нарушения на правата на човека, извършвани от джихадистите.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2161 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.07.26 | 09:05

1
А в България кога??? Или чакате да се убият и окрадат достатъчно голям брой Българи от М ъ н г а л и т е?

Добави коментар

Водещи новини