Папата поздрави Куба и САЩ, обеща още подкрепа

  • 17 декември 2014 20:36

  • 1046
  • 0
Папата поздрави Куба и САЩ, обеща още подкрепа
© Getty Images/Gulivert

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март поздрави днес САЩ и Куба за тяхното решение да установят дипломатически отношения и Ватиканът заяви, че е готов да подпомогне укрепването на двустранните отношения, предаде Ройтерс.

В декларацията си Ватиканът потвърди, че негови дипломати са съдействали за преговорите между двете страни, довели до "взаимноприемливи решения". Светият отец сърдечно поздрави правителствата на САЩ и Куба за взетото от тях историческо решение да установят дипломатически отношения с целта да преодолеят в интерес на гражданите и на двете страни трудностите, които белязаха тяхната история.

Папата е написал писма до кубинския президент Раул Кастро и до президента на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, с които ги приканва да решат хуманитарните въпроси от общ интерес, включително ситуацията на определени затворници, за да поставят начало на нова фаза в отношенията на двете страни. В декларацията се потвърждава, че ватиканската дипломация е изиграла роля за конструктивен диалог по деликатни въпроси, довели до приемливи за двете страни решения, и се добавя, че Светият престол ще продължи да подкрепя инициативите, които двете държави ще предприемат, за да укрепят двустранните си отношения в името на благополучието на своите граждани, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1046 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини