Председателят на БАДДПО: Поставя се мина на пенсионния модел

  • 17 декември 2014 13:54

  • 1034
  • 0
Председателят на БАДДПО: Поставя се мина на пенсионния модел
© Булфото

Решението за промяна на модела на пенсионната система ще разруши досегашния механизъм на работа. Това коментира Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване след среща с ПГ на Реформаторския блок, цитиран от БТА.

Според него решението, което се обсъжда, е прибързано и е взето без всякакви мотиви и финансови обосновки. Искаме до народните представители от всички парламентарни групи да достигне пълна информация за състоянието на пенсионните фондове, за това какви ще бъдат последствията за хората при промяната на модела, каза Абаджиев.

Смятаме, че това е мина на пенсионния модел - премахва се възможността на хората, макар и под благовидния предлог, че те ще избират, да получават допълнителна пенсия, каза Абаджиев.

По думите му натрупаните досега средства в размер на 7 млрд. лв. ще се влеят в бюджета на НОИ без хората да могат директно да ги ползват в своя полза.

В отговор на репортерски въпрос Никола Абаджиев каза, че тяхната дейност не е рискова. Дейността на универсалните пенсионни дружества се контролира всеки ден, под контрола на Комисията за финансов надзор е всяка сделка на пенсионните фондове, коментира той и допълни, че фондовете имат достатъчно добра доходност - около шест процента за последния отчетен период. Всеки лев стоящ по сметката на осигурено лице носи допълнителен доход, тези пари работят за него, каза Абаджиев. Той посочи, че са поискали да разговарят с всички парламентарни групи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини