БАБХ започва проверки в заведенията

  • 17 декември 2014 13:41

  • 1300
  • 2
БАБХ започва проверки в заведенията
©

Според новите европейски изисквания за етикетиране на храните всяко заведение за хранене трябва да предоставя на клиентите си информация за алергените, които се съдържат в предлагания асортимент.

Производителите ще имат два месеца гратисен период, за да изпълнят изискванията. В този период инспекторите на Агенцията по храните ще правят масирани проверки, но няма да глобяват.

Всички ресторанти вече са длъжни да намерят подходящ начин да информират клиентите си, ако предлаганата храна съдържа алергени, предупреди директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов.

"Или трябва да е записано в менюто, или, при ваше поискване, сервитьорът или съответно компетентно лице от заведението да ви информира изчерпателно това, което съдържа пицата", заяви той.

Проверка в пицария на популярна верига, на която присъства и репортер на БНР, показа, че вече са изработени специални менюта с изчерпателна информация за алергените. Сервитьорите заявиха, че са обучени. Управителят на иначе изрядното заведение обаче заяви, че към момента самите клиенти не знаят за новата наредба и не проявяват интерес към алергените в храната си.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1300 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ветеринар

2015.05.21 | 00:03

2
Моллов,защо не дадеш изявления за "Такса спокойствие" в която и ти участваш.Мълчиш като гъз.
ветеринар

2015.05.21 | 00:03

1
Моллов да обясни писменно как да се обозначават съставките на храните в заведения ОХ, а не да казва ами ще намерат начин.Като си директор голям излез със инструкция.Глупак такъв.

Добави коментар

Водещи новини