Кои са думите на 2014 г.

  • 17 декември 2014 12:48

  • 1119
  • 0
Кои са думите на 2014 г.
©

Американският английски речник Merriam-Webster обяви за дума на 2014 г. culture, съобщи Associated Press. Съставителите на речника обясняват избора си с големия интерес към думата култура, който показва статистиката за търсенето в неговия сайт и мобилното му приложение.

Според редактора на речника Питър Соколовски в предишните години популярността на думата култура е нараствала в началото и в края на учебните семестри, а през 2014 г. интересът към нея е бил постоянен, пише manager.bg.

„Това е дума-хамелеон – променя значението си според контекста. Припомнете си „потребителска култура" (consumer culture). В деловите кръгове говорят за „култура на прозрачност" (culture of transparency), в медиите — за „култура на известността”, в спорта – за „култура на победата". Понякога думата е пределно конкретна, понякога е с размито значение. Често тя заменя думата „общество” (society), което губи популярност заради високоинтелектуалните смислови оттенъци”, пояснява Соколовски.

На второ място екипът на речника поставя думата nostalgia (носталгия). Свързва вниманието към нея с множество 50-годишнини, отбелязани тази година: хората си спомняли студентските протести, забраняващия дискриминацията закон за гражданските права, автомобила Ford Mustang и други знакови събития от 1964 г.

След това е думата insidious (коварен), legacy (завещание), feminism (феминизъм) и je ne sais quoi (френският израз в английския е добил значението на „нещо трудно изразимо с думи”).

Според Соколовски думите на 2014 г. се отличават със здравосмислие и разсъдливост и най-малко с екстравагантност. Думата insidious, например, е излетяла в първата десятка през октомври, когато тексаска болница пуснала некролог на първия пациент, починал в САЩ от вируса ебола със следното твърдение: той „отстъпил под натиска на коварната болест” (insidious disease).

В списъка на думите на 2014-та влизат също innovation, surreptitious, autonomy, morbidity.

Оксфордският речник на английския език посочи за дума на годината vape (глагол, който означава пушене на електронна цигара).

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини