Българите в чужбина негодуват срещу организацията на изборите

  • 07 октомври 2011 20:51

  • 1101
  • 0
Българите в чужбина негодуват срещу организацията на изборите
©

Българите в чужбина ще протестират пред консулствата по цял свят.

Нашите сънародници негодуват срещу подхода на външно министерство при организацията на изборите зад граница и смятат, че ведомството умишлено пречи на гласуването в чужбина, съобщи бТВ.

За първи път тази година беше разрешено заявленията за гласуване в чужбина да се подават по електронен път до посолствата. Условието това да става само на кирилица и в специален електронен формат, затрудни сънародниците ни.

До 27 септември българите в чужбина са подали около 40 000 заявления за гласуване в 162 града. Секции ще има в 58 държави по света. Най-много, както обикновено, ще бъдат тези в Турция.

От утре до 21 октомври ГРАО започва да вади от избирателните списъци онези българи в чужбина, които са пожелали да гласуват зад граница. Ден преди вота актуализираните списъци трябва да бъдат предадени в ЦИК.

На 8 октомври изтича и срокът, в който желаещите да гласуват по настоящ адрес, различен от постоянния, трябва да заявят това в общината по настоящ адрес. Първокурсниците и гимназистите, които на 23 октомври са извън родното си място, ще имат право на глас в кампусите, но само за президент и само срещу заверена студентска книжка. Ако искат да избират и кмет на родния си град, в деня на вота, те ще трябва да се върнат при родителите си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1101 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини