Българите в Чикаго може да изгубят църквата си

  • 16 декември 2014 14:49

  • 1730
  • 3
Българите в Чикаго може да изгубят църквата си
©

Има опасност българската общност в Чикаго да загуби православната църква “Св. Иван Рилски - Чудотворец”. Причината е в дългогодишните съдебни споровете за принадлежността на храма, информира БНР.

Църквата е закупена през 1999-а година. Пет години по-късно Георги Иванов, човекът който дава първоначалната вноска за закупуването на сградата и става гарант на заема, с още няколко членове на църковното настоятелство са отстранени от управата. Започват спорове за принадлежността на църквата и отстраняване на свещеника Валентин Ноцков, които се пренасят в съда и продължават почти 10 години.

От основаването си през 1996-а година църквата е под юрисдикцията на Американската православна църква, но свещеникът Валентин Ноцков служи на български. Биографията му е доста спорна. През 2008-а година той е разпопен от Светия синод в България. Но въпреки предупрежденията и писмата, свещеникът продължава да води службите, а в Американската православна църква, по неизвестни причини, не забелязват писмото за неговото разпопване.

Наскоро обаче съдът се произнесе, че въпреки настояванията, църквата “Св. Иван Рилски - Чудотворец” в Чикаго остава към православната църква в Америка, а не към Светия синод в България. Разпопването на Валентин Ноцков е признато и той е отстранен. Службите вече се водят на английски, а свещеникът е украинец.

Валентин Ноцков уверява, че това е временно и че от България ще дойде друг свещеник, но дали това ще стане, или постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго няма да бъде асимилирана и американизирана, е трудно да се предскаже.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1730 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.12.28 | 11:15

3
I na Lunata da otide Ganio si e Ganio !Balgarin e sinonim na prestapnik !

2014.12.16 | 20:43

1
„Българската„ православна църква в Чикаго е към Американската православна църква, службите се водят на английски, а свещеника е украинец. За това съм твърдо против емигрантите. След 1 поколение най-много 2 .. и няма никаква следа от българското. Стават американци, австралийци и прочие.. Децата им се казват, Джон, Майкъл.. Дилма..... В България е лошо, но ние го направихме такова! Стойте в България, не предавайте и продавайте родината си за пари и материални облаги!

2014.12.28 | 11:15

2
Ne q prodavame, a q hranim ! 2 miliona rabotim, za da vlizat nqkakvi pari v Bulgariq.

Добави коментар

Водещи новини