В училищата и в детските градини ще има психолог и педагогически съветник

  • 16 декември 2014 14:09

  • 2763
  • 2
В училищата и в детските градини ще има психолог и педагогически съветник
©

В законопроекта за предучилищното и училищното образование заложено задължително в училищата и в детските градини да има психолог и педагогически съветник, тъй като сега, за съжаление, тези специалисти не достигат. Това каза Милена Дамянова - председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание, пред журналисти.

Предложението е във връзка със зачестилите случаи на насилие сред учениците.

Дамянова е сред народните представители от ГЕРБ, които са вносители на законопроекта.

Проектозаконът предвижда да има и екип от специалисти, които да работят с децата, имащи различни трудности в поведението, посочи Дамянова. Според нея идеята е да има и социални работници, за да се изследват причините за поведението на децата и учениците. След това ще се прави план за работа с тях, за да има резултат от предприетите мерки.

В законопроекта има глава, наречена „Подкрепа за личностно развитие”, тъй като вносителите от ГЕРБ смятаме, че дисциплината в училище, психоклиматът, както и различните прояви и форми на агресия в училищата и в детските градини имат своите причини, посочи Милена Дамянова.

"Тя каза, че в проекта на закона за училищното образование са предвидени и наказания или т.нар. санкции, като е записано обаче, че те ще се прилагат в краен случай, когато са изчерпани всички останали заложени мерки и методи. „Вече, когато е работено дълго време с децата и с учениците, въпреки че е сформиран екип и са предприети всички методи на т.нар. позитивна дисциплина, са предвидени и санкции”, уточни Дамянова.

На въпрос не е ли добър вариант, както беше предложено преди години в законопроекта на правителството на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, учениците да полагат обществено-полезен труд, като наказание, Дамянова попита риторично журналистите - трудът наказание ли трябва да бъде за децата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2763 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хой

2015.02.05 | 15:48

2
Ако обществено полезния труд не е наказание, то какви наказания има в училище сега? Или има само права и малцинства

2015.02.05 | 15:48

1
Липсата на държвва се компесира от търсенето на психиатри.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини