Рашидов спря от търг в Швейцария незаконно изнесени от страната ни монети

  • 16 декември 2014 13:22

  • 4613
  • 5
Рашидов спря от търг в Швейцария незаконно изнесени от страната ни монети
© Булфото (архив)

Министърът на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко спря от продажба на търг в Швейцария незаконно изнесени от България ценни антични монети, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Миналата седмица в Министерството на културата постъпва писмо от Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР, в което се съобщава, че е получен сигнал, че в интернет страницата на аукцион, провеждащ се в Швейцария, са обявени за продажба две антични римски монети – ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна.

За монетите имаше получена информация, че са намерени при иманярски разкопки в централна Северна България през 2013 г. Същите са незаконно изнесени през 2014 г. от територията на България и са препродадени на дилъри на културни ценности.

За извършените незаконни археологически разкопки и за незаконния износ на културни ценности, сред които и горепосочените монети от България, се води полицейско разследване, изготвена е и молба за правна помощ до компетентната прокуратура в Швейцария.

Аукционът бе насрочен за 13 декември 2014 г., като ауреусът на Юлия Домна бе на позиция 89 в интернет страницата с обявена начална цена 14 893 евро, а ауреусът на Макрин - на позиция 94 в интернет страницата с обявена начална цена 115 836 евро.

С цел предотвратяване на продажбата на незаконно изнесените от България ценности, министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко незабавно изпрати писмо с искане за сваляне на въпросните монети от продажба, след което посланик Плугчиева отправи нота до компетентните власти в Шейцария за спиране на продажбата на аукциона на античните монети с произход от България.

Г-жа Плугчиева уведоми за случая и прокурора на Женева. В отговор на искането аукционът блокира двете монети, независимо, че за едната от тях е имало наддаване и цената й от 115 836 евро е стигнала до 170 хиляди евро. В момента швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети.

И двете страни – Р. България и Конфедерация Швейцария, са ратифицирали Конвенцията за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности /Париж 1970/. На основание на разпоредбите на чл. 9 от конвенцията, българската страна може да настоява за съдействието от страна на швейцарските власти за предприемане на необходимите мерки за юридическата и физическата защита на културните ценности.

Съгласно разпоредбите на българското законодателство, археологическите обекти, в това число и цитираните монети, са държавна собственост и представляват движими културни ценности с категория национално богатство.

Реализирането на акцията по спирането на продажбата стана възможно със съвместните усилия на министъра на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, на министъра на външните работи Даниел Митов, на посланика на Република България в Конфедерация Швейцария д-р Меглена Плугчиева, на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, както и на Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР /ГДКП/ - сектор „Противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности”, отбелязват от МК.

Последвайте канала на

4613 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Аврам

2017.02.06 | 16:48

5
Какво Национално и Културно Богатство могат да са някакви монети които ги има по цял свят демек не са Български ,както например сега еврото макар и златно да е след много години не може да бъде национално богатство има го навсякъде. Просто тези монети струват някакви пари и нашите гладни Боклуци ги искат за тях иначе ако не измислят такива смешни закони ще умрат от глад.Аз питам защо в Европа никой не смята монетите за Национално и Културно Богатство и хората си търсят ,купуват продават организират аукциони ,ако е нещо наистина Национално и Културно държавата го плаща. Боклуци гадни са всички които са били на власт от 1989г. от тогава до сега виждам само унищожение в България.

2016.07.06 | 02:27

4
Най- големият е Вежди,а не малоумника Волен
Алеко Константинов

2015.04.06 | 14:17

3
Ти чадо мое, Вежди! Кога намери синко, толкова време, за да се ровиш по аукционите!Народа те е избрал за културата да се трудиш! И как разбра чадо мое, че това са точно твоите монетки! Ако синко са ти платили малко за тях в Булгария и се чувстваш малко прецакан, че са ти дали много малко парички за тях и че ще забогатеят на твой гръб, то тогава синко, милей за своето! Питай батя си Василя Б., па поучи се чадо от него, той чак до Белгия или къде ли не ги носи, ама не ги продава! А ти синко питай първо като правиш нещо, а недей да плачеш на рамото на Министри и Посланници! Е сполай ти чадо Вежди, пък друг път бъди по-внимателен!
Патриот

2015.04.06 | 14:17

2
Все още в България има хора,които си вършат добре работата !
Вежди

2015.04.06 | 14:17

1
Ало Вежди както си почнал намери и върни в страната откраднатите пари от КТБ .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини