Община Варна минава на ток от слънцето

  • 16 декември 2014 07:51

  • 1613
  • 2
Община Варна минава на ток от слънцето
©

Община Варна ще ползва ток от слънцето, а климатиците ще излязат в пенсия. „Идеята е сградата да премине изцяло на екологично отопление и охлаждане, като се инсталира система за използването на слънчева енергия, което ще намали значително сметките за ток.

Това предвижда проект по схема за повишаване на енергийната ефективност и използването на възобновяема енергия, с който общината ще кандидатства по норвежка програма”, обясни Тодор Тонев - старши експерт в Черноморската регионална агенция за управление на енергията, която ще направи проекта.

Тонев обясни, че идеята е да бъде изградена и монтирана инсталация, която да използва слънчева, аеротермална и геотермална енергия за производство на топлина и за охлаждане.

„Всичко това означава, че климатиците в сградата на местната администрация ще бъдат премахнати. Няма да се използва и отопление на нафта. Един от източниците на енергия, който се предвижда да се използва, е термалният извор под основите на сградата на общината”, допълни Тонев.

Услугата няма да струва нищо на община Варна. Проектът трябва да е подаден до 7 януари 2015 г. Ако нещата вървят по план, инсталацията трябва да бъде завършена до 30 април 2016 г. Общата стойност на проекта е 978 000 лв.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1613 2

Коментари 2

Добави коментар
Тери

2014.12.19 | 19:49

2
Нй на сетне едно добро решение за администрацията в Община Варна.Браво
Бивш варненец

2014.12.19 | 19:49

1
Ако залесят дупките по улиците и тротоарите за една година ще имат достатъчно гориво от ВЕИ.

Добави коментар

Водещи новини