Меркел ни праща съдебни и енергийни експерти (обновена+снимки)

  • 15 декември 2014 15:54

  • 9003
  • 131
Меркел ни праща съдебни и енергийни експерти (обновена+снимки)
© Пресцентър Министерски съвет

Пожелавам на българското правителство и на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г възможно най-голям успех. Това заяви канцлерът на  Германия Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се на съвместна пресконференция с българския министър-председател след разговорите им днес във Федералното  канцлерство в Берлин.

България е в нелека икономическа обстановка, затова е важно да си сътрудничим много тясно. Имаме впечатлението, че новото  правителство иска да подходи към нещата, които трябва да бъдат подобрени, с голяма решимост - като борбата с корупцията и  организираната престъпност, посочи Меркел. Голямо място в разговорите ни днес заеха въпросите,  свързани с осигуряването на енергия, отбеляза тя. Договорихме се Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. С оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия, поясни канцлерът.

По нейните думи германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор. Българският министър-председател заяви, че България иска да бъде надежден партньор на основата на закона, посочи Меркел. Независимо от политическите различия в отношенията с Русия в последните месеци, става дума за поддържането на надеждни отношения, по това има голямо съгласие  между България и Германия. В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти,  изразходването на европейските средства, структурните фондове, добави Меркел. Тя заяви, че с премиера Борисов винаги са имали  много тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Меркел допълни, че за България е важно да бъде надежден партньор на основата на валидното законодателство.

Икономическите отношения, въпреки различните оценки, трябва да бъдат много надеждни, добави тя. ЕС не е давал отказ за "Южен  поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта. Трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се  развият нещата на основата на действащото право, посочи канцлерът.

Премиерът Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват българските министри за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система. Договорихме се да водим  нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел, посочи той. Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от  правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект, допълни Борисов.

Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет.  Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година  срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов.

По повод събитията около "Южен поток" премиерът посочи, че последните месеци са били белязани от смяната на ЕК, избора на  нов Европейски парламент. Доста неподходящо време, 4-5 месеца ЕК не работеше с пълни обороти. Убеден съм, че още в четвъртък ще  разговаряме с колегите в Европейския съвет, България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен  поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име,  ако преговарят в Москва. Мисля, че с канцлера сме единодушни, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат  своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г., посочи Борисов.

Премиерът съобщи, че на предстоящия по-късно тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за  обособяването на разпределителен център за газ у нас. Предложението ни е точно в духа за общ енергиен съюз в ЕС -  собствеността на газа да бъде на ЕС, тогава този поток не създава зависимост и през интерконекторите газът се разпределя  във всяка посока, поясни Борисов.

Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да  разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ  "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток". България може да бъде  наречена тук в канцлерството най-прогнозируемият и ясният съюзник на Европа. Затова по Шенген и останалите теми, по които говорихме, на България трябва да се помогне, заяви премиерът.

Още снимки от срещата на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се в Берлин вижте тук

Последвайте канала на

Нора Виткова
9003 131

Свързани новини

Коментари 131

Добави коментар
Любо Ангелов от Бургас, член на ПП АТАКА

2014.12.16 | 13:21

131
Е това е политик, не като наш Волен, да не спечели едни избори от 15 години, реве ми се ,ставам ГЕРБЕР, искам и аз да вкуся от победата.
Любо Ангелов от Бургас, член на ПП АТАКА

2014.12.16 | 13:20

130
Салям алейкум братя сидерасти, нима забравихте че ние от АТАКА подкрепихме изборният закон на Мая Манолова, с което помогнахме на Бат Сали да стане депутат?Нима забравихте че АТАКА крепеше кворумът на ДПС и БСП повече от година? Нима забравихте че със мълчанието на АТАКА , АТАКА гласува заедно със ДПС и БСП и избраха Пеевски за шеф на ДАНС? Нима забравихте Комисиите на АТАКА за Авиотряд 28, които не доказаха никакви нарушения?Нима забравихте как Волен Сидеров удари полицай и не последва нищо? Нима забравихте как АТАКА не направи нищо срещу мюфтииството което поиска земи? Нима забравихте че докато БСП и ДПС управляваха със помоща на АТАКА и Волен Сидеров - КТБ ФАЛИРА ?Нима забравихте за Костинброд, който се оказа прах на хората в очите? Нима забравихте че Разговора на Борисов със Танов не излезе това за което комунистите претендираха че е? Помни Сидерасто помни, иначе лошо. Сeга отивай да се кланяш на телевизията на Аллах-АлфаТВ

2014.12.16 | 13:20

129
Тези експерти,които може би да дойдат у нас,одитът им ако почне от КТБ да не объркат цялата ни система?!!!

2014.12.16 | 13:20

128
БОЙКО С ВРАТОВРЪЗКА В ЦВЯТ ТУРСКО СИНЬО.
РОБЕРТ

2014.12.16 | 13:20

127
Ако експертите са големите "специалисти" Йотенгер и Барозу благодаря да си ги държат в Брюксел.
Бойко ибрикчията

2014.12.16 | 13:20

126
И Ахмед Доган има расово четириного от Бойко Борисов. Генерала изненада с чаровно кутре лидера на ДПС за 50-ия му рожден ден преди 6 г. В началото палето дивееше на воля в сараите в столичния кв. "Бояна" на ул. "Стар беловодски път". Очарован от подаръка, Доган кръсти кученцето Бойко. И Сокола, и гостите в Бояна се радваха на малкия палавник. Като поотрасна обаче, овчарката започна с белите. Чашата на търпението на Доган преля, когато хищната природа в кучето проговори и то подгони пауните в сарая. Птиците се разхождаха на воля в двора на комплекса. Четириногият пес обаче успя да догони един паун и го изяде.
Крум Усаински - Крупник

2014.12.16 | 13:20

125
Ердоган щото е много тъп затова ли се нави ЮП да минава през Турция еййй не напразно им викат тикви на герберастите :)))

2014.12.16 | 13:20

124
Тикво проста имам един въпрос към теб,като ще идват експерти от Германия, за какво са ни министрите които си назначил!Нали е герберско управление съставено от тиквени експерти!За какво ще получават заплати и да ги храним ние народа!Ми то поне Меркел да назначи и един премиер,защото от теб и без това нищо не става,поне да се промени нещо!Да само немците могат да ни оправят нас,но първо тиквите трябва да влязат в затвора!И къде ходиш пак да ни излагаш по Европата виж се какъвси Бай Ганьо,немците пак умряха от смях,пак репортажи за Тиквата,пресата ,ужас!Смяяяях отвсякъде,само лъже народа,Меркел се бъзика с него и нашия Ганю и вярва!
7Hz

2014.12.16 | 13:20

123
В Началото на 90-те Америка ни изпрати експертите си Ран и Ът и всички помним как се стекоха нещата после!

2014.12.16 | 13:20

122
германия има зелена енергия и сега се чуди какво да прави,защото това оскъпява производството им ,има северен поток за, който не важи трети енергиен пакет. за нас.....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини